Turkse topambtenaren verkiezingskandidaat

Tientallen hoge Turkse functionarissen, onder wie provinciale prefecten, economische deskundigen en hoge militairen, hebben ontslag genomen om zich bij de algemene verkiezingen op 24 december kandidaat te stellen voor de Partij van het Juiste Pad (DYP)....

AFP, Reuter

ANKARA

Volgens politieke waarnemers tracht premier Ciller (DYP) de nationalistische kaart te spelen bij de verkiezingscampagne en stuurt zij aan op een coalitie met de extreem-rechtse nationalistische MHP.

Onder de hoge functionarissen bevinden zich de vice-staatssecretaris van Financiën, Ayer Yilmaz, de directeur van de Turkse centrale bank, de directeur van de Veiligheidsdienst, Mehmet Agar en de 'supergouverneur' van zuidoost-Turkije, Unal Erkan. Hij was belast met de coördinatie van de strijd tegen separatistische Koerden.

Sommige Turkse kranten meldden dat ook de gepensioneerde chef van de generale staf, generaal Dogan Güres, en Nedcet Menzir zich kandidaat zullen stellen. Menzir trad trad vorige maand af als commissaris van politie van Istanbul na een hooglopend conflict tussen premier Ciller en haar voormalige sociaal-democratische coalitiegenoot, de CHP. Tijdens de begrafenis van een in zuidoost-Turkije gesneuvelde soldaat had Menzir een harde aanval gedaan op het beleid van de CHP-minister van Mensenrechten.

Verwacht wordt dat veel functionarissen van het veiligheidsapparaat op de kieslijst van de Partij van het Rechte Pad (DYP) van premier Ciller zullen staan. De leider van de sociaal-democraten, Deniz Baykal, heeft de reeks ontslagen van de hoge functionarissen afgekeurd als 'een gevaar voor het goed functioneren van de staat'.

Politieke waarnemers menen dat Ciller met succes bezig is de MPH naar haar kamp te trekken. Haar streven is, aldus commentator Hasan Cemal, met een uiterst nationalistisch getinte campagne de liberale Moederlandpartij en de islamitische Welzijnspartij de pas naar de macht af te snijden. Woensdag gebruikte zij de vrees voor het fundamentalisme als argument om Turkije lid te maken van de douane-unie met de EU. Zij waarschuwde dat afwijzing van Turkije als lid van de douane-unie door het Europese parlement zal leiden tot groei van de Welzijnspartij. Het Europees Parlement heeft verdergaande politieke liberalisering en naleving van de mensenrechten als voorwaarde gesteld voor toetreding tot de douane-unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden