Turkse spinazie met eieren

Sylvia Witteman


Ingrediënten

1 kilo verse spinazie, heel goed gewassen en uitgelekt 1 grote ui, fijngesnipperd 1 klein blikje tomatenpuree olijfolie om te bakken 4 verse, liefst grote eieren


De Turkse uitbater van de kebabtent schold goedmoedig zijn al even Turkse vrouw uit voor 'suffe muts'. Het toppunt van integratie, lijkt me, al had de vrouw wel een doek om haar hoofd. Die was echter niet sloverig onder de kin dichtgeknoopt, maar met een fraaie toeter achterop, zodat het haar juist mooier maakte, waarmee natuurlijk wel de kwintessens van de hoofddoek op de helling kwam te staan. De man maakte op mijn verzoek een broodje gereed. Broodje is een eufemisme voor het met kostelijk gebraad gevuld vehikel dat men in eigen keuken niet makkelijk reproduceert, van een formaat waar je met zijn tweeën overdadig van kan lunchen, dit alles voor ??? 2,50. Waar doen ze het van? Terwijl ik de bereiding vergenoegd gadesloeg kwam een vage kennis binnen, te weten de caissière van de buurtsupermarkt. Ze was fors opgedoft voor een regenachtige donderdagmiddag, met azuren oogleden en grote oorringen, die rood opgloeiden in de weerspiegeling van de grill. Ze bestelde een broodje kaas. Nu kan ik voor een heleboel schandelijke dingen begrip opbrengen, maar niet hiervoor: waarom bestel je een broodje voorgesneden plastic kaas in een kebab-tentje, waar ze de heerlijkste vlezen, salades en sauzen hebben klaarstaan? 'Nee, zei ze, 'dat scherpe eten lust ik allemaal niet.' En, fluisterend:

'Maar ik vind hém zo'n schatje'. Met een hoofdbeweging naar de baas, die inderdaad wel degelijk een schatje was en haar bovendien stralend toelachte. Hij bood haar een kopje thee aan, dat ze kirrend accepteerde. Terwijl hij zich vertrouwelijk naar haar overboog, wendde de vrouw met de hoofddoek zich abrupt af, en begon met woeste gebaren een broodje te smeren en met kaas te beleggen. Voor ze het dichtklapte, spuugde ze er op, met een kort, fel geluid. De man hoorde het ook, maar de caissière had niks in de gaten. Kijk, zo wordt het natuurlijk nooit wat met de integratie. Daarom hier een kleine bijdrage. Yumurtali Ispanak, het klinkt als de Turkse winnares van het songfestival, maar het betekent gewoon spinazie met eieren. En dat is het ook. Maar dan heel anders.


Bereidingswijze

Doe een flinke bodem olijfolie in een koekenpan met hoge randen, de zogenaamde 'hapjespan'. Fruit daarin de uien zachtjes geel en gaar. Zet het vuur nu wat hoger, roer de tomatenpuree erdoor, en prop onder omscheppen alle spinazie in de pan. Voeg zout toe en flink wat peper, rode Turkse of gewoon zwarte, en schep alles om en om, tot de spinazie slinkt en er vocht vrijkomt. Maak nu vier deukjes in het oppervlak van de spinazie, breek boven elk deukje voorzichtig een ei. De dooiers moeten heel blijven. Leg het deksel op de pan en laat op zacht vuur een minuut of tien zacht stoven, tot de eiwitten gaar zijn en de dooiers nog zacht. Eet het gerecht met Turks brood, om in het groentenat te soppen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden