Turkse rechter in Nederland verhoord over beschuldiging waar hij voor vluchtte

De Turkse rechter Çagatay Çetin (32), die sinds januari 2010 in Nederland in de asielprocedure zit, is in maart op verzoek van Turkije gehoord door een Nederlandse rechter-commissaris in Lelystad. Die heeft hem, meldt het televisieprogramma Uitgesproken EO vanavond, ook de beschuldiging voorgehouden dat hij de 'Turkse nationaliteit en staat' heeft beledigd.

Çagatay Çetin © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Vanwege die aanklacht is Çetin Turkije juist ontvlucht. In een interview met de Volkskrant vertelde Çetin vorig jaar juni dat hij in Turkije in de problemen was geraakt door een mensensmokkelzaak. Die behandelde hij als rechter en daarbij waren ook diverse collega's betrokken. Çetin wilde zijn collega's niet ontzien en die hebben hem, vermoedde hij, verlinkt.

Hij werd vervolgd wegens 'het belasteren van de Turkse identiteit' op grond van artikel 301 van de Turkse strafwet. Maar hij heeft zich in het openbaar nooit negatief over Turkije uitgelaten, zegt hij
Volgens Çetin heeft hij in de privésfeer met collega's in een café gesproken over de 'Armeense kwestie' en daarbij ook het woord genocide in de mond genomen.

Genocide
'Ik vind ook dat genocide is gepleegd op Armeniërs en andere christelijke minderheden. Ik heb me ook kritisch uitgelaten over de Turkse bezetting van Noord-Cyprus, maar dat moet toch kunnen in een privé-setting', zei hij tegen de Volkskrant.

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vindt dat Nederland niet had moeten meewerken aan het Turkse rechtshulpverzoek.

'Buitengewoon intimiderend en bedreigend' is het volgens het SP-Kamerlid dat een asielzoeker in Nederland kan worden verhoord op grond waarvan die persoon juist is gevlucht. Volgens Çetins advocaat Marq Wijngaarden is een dergelijk verhoor juridisch wel mogelijk, maar om dezelfde reden als Van Bommel vindt hij het 'bizar' dat Nederland hiermee heeft ingestemd.

Begin februari is de gevluchte rechter door een Turkse rechtbank bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.