NieuwsGezi-rechtszaak

Turkse rechter beëindigt hechtenis medewerker Nederlandse hulporganisatie in Gezi-rechtszaak

Een Turkse rechtbank heeft dinsdag Yigit Aksakoglu, medewerker van de Nederlandse Bernard van Leer Foundation, op vrije voeten gesteld. Aksakoglu is een van de zestien aangeklaagden in de Gezi-rechtszaak, die maandag begon in de stad Silivri nabij Istanbul. Hij blijft wel verdachte.

Rob Vreeken
De Turkse oproerpolitie probeert demonstranten te verwijderen bij het Gezipark in Istanbul, mei 2013.  Beeld AFP
De Turkse oproerpolitie probeert demonstranten te verwijderen bij het Gezipark in Istanbul, mei 2013.Beeld AFP

De zestien worden vervolgd wegens het organiseren van de protestbeweging die in het voorjaar van 2013 begon in het Gezipark in Istanbul. Volgens de aanklacht betrof het een poging met geweld de Turkse regering omver te werpen. Dat zou zijn gebeurd met steun, financieel en anderszins, van de Hongaarse zakenman/filantroop George Soros. Internationale mensenrechtenorganisaties spreken van een ‘bespottelijke’ aanklacht. De verdachten kunnen niettemin levenslang krijgen.

Centraal in de rechtszaak staat zakenman en filantroop Osman Kavala (62), een vooraanstaande figuur in de Turkse civil society. Hij is directeur van Anadolu Kültür, een organisatie die in het hele land sociale projecten ondersteunt. Hij was volgens de aanklacht het brein achter de Gezi-beweging. Kavala is nu nog de enige die gevangen zit. De rechter wees het verzoek van zijn advocaat tot invrijheidstelling van de hand. De vijftien anderen zijn op vrije voeten of in het buitenland.

Raadsel

Aksakoglu heeft zeven maanden vast gezeten. Hij werkt voor de Bernard van Leer Foundation aan programma’s voor kinderwelzijn in Turkse steden. Die worden mede ondersteund door de Nederlandse ambassade in Turkije. Zijn advocaat, Asli Kazan, is het een raadsel waarom Aksakoglu is aangeklaagd. Volgens haar heeft hij Kavala nooit ontmoet en nam hij geen deel aan de Gezi-protesten.

LEES TERUG WAT WE EERDER SCHREVEN OVER DE GEZI-RECHTSZAAK

De grote duim van het Turkse OM

Aan de vooravond van het proces tegen de zestien Gezi-verdachten sprak de Volkskrant met de advocaten van Osman Kavala en Yigit Aksakoglu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden