Turkse rechtbank geeft journalisten levenslang

De Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan (53) is dinsdagochtend door een rechtbank in Istanbul tot levenslang veroordeeld voor een 'leidende rol' in de MLKP, een kleine communistische terreurorganisatie. Zeven andere Turken, onder wie enkele journalisten, kregen dezelfde straf omdat zij volgens de rechter van die beweging lid zijn.

ISTANBUL - De MLKP wordt in Turkije verantwoordelijk gehouden voor een reeks kleine terreuraanslagen. Zo eiste de organisatie in 2004 de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag op een hotel in Ankarara waar de Amerikaanse president Bush korte tijd later zou arriveren. Daarbij vielen twee gewonden.

Füsun Erdogan kreeg vorige week woensdag in een rechtszaal in Istanbul een paar minuten om haar 27-jarige zoon Aktas te omhelzen. Die was overgekomen om haar tijdens het proces te steunen. 'Ik kon mijn tranen niet bedwingen', vertelt Aktas. 'Maar mijn moeder zei dat ik sterk moest zijn, dat ik niet moest huilen voor de rechter.'

Aktas heeft zijn moeder sinds het vonnis nog niet gesproken. 'Dus ik weet niet hoe ze eraan toe is', zegt hij. 'Ik hoop dat ze me donderdag belt, zoals ze elke twee weken doet. Maar zij is een sterke persoonlijkheid. Ze heeft in de gevangenis een boek geschreven en werkt nu aan een tweede boek.'

Toen Füsun Erdogan zeven jaar geleden werd gearresteerd, was zij directeur van Özgür Radyo ('Vrije Radio'), een klein extreem-links radiostation in Istanbul. Ze schreef begin dit jaar vanuit haar cel een brief, waarin ze het proces een schertsvertoning noemde.

Buitenlandse organisaties die opkomen voor de persvrijheid in Turkije zijn evenmin onder de indruk van de bewijsvoering. Zij vermoeden dat Erdogan vooral wordt vervolgd omdat zij een kritische journaliste was.

'Zij was een doorn in het oog van de regering', schrijft de Deense waarnemer Esben Orberg op een recent blog. Hij heeft het proces namens de Europese Federatie van Journalisten gevolgd. 'Ze verdedigde meermaals minderheden en stak haar socialistische opinies niet onder stoelen of banken.'

De zaak vestigt de aandacht op de gebrekkige persvrijheid in Turkije. De autoriteiten misbruiken antiterreurwetgeving om verslaggevers de mond te snoeren. Er zitten tientallen journalisten vast. Op de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders zakte Turkije de laatste jaren weg van plaats 98, in 2005, naar plaats 154. Volgens Reporters Without Borders is de persvrijheid in het land beroerder dan in bijvoorbeeld Birma, Irak of Rusland.

De Nederlandse regering volgt de zaak van Füsun Erdogan omdat zij naast de Turkse ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Maar, verklaarde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in antwoord op Kamervragen, Nederland 'mengt zich niet in de Turkse rechtsgang'.

De veroordeelde journaliste gaat in hoger beroep en wil zo nodig doorvechten tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Maar haar zoon Aktas verwacht daar voorlopig niet veel van. Hij heeft zijn hoop vooral gevestigd op de politieke veranderingen die Turkije de laatste tijd doormaakt.

'Turkije heeft extreem strenge antiterreurwetgeving vanwege de strijd met de Koerden. Maar er lopen vredesonderhandelingen met de Koerdische leider Öcalan. Als de Koerdische kwestie wordt opgelost, zal de wetgeving vermoedelijk soepeler worden. Dan zullen velen zoals mijn moeder waarschijnlijk worden vrijgelaten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden