Turkse raadsleden: stop onfrisse voorlichting

Gemeenteraadsleden van Turkse komaf willen maatregelen om te voorkomen dat de pers ten onrechte burgers verdacht maakt. Ze vinden dat overheidsfunctionarissen 'niet meer ondoordacht en op onfrisse wijze voorlichting mogen bedrijven'....

Van onze verslaggever

Gemeenteraadsleden en leden van provinciale staten lieten woensdag in Amsterdam door vier collega's hun verontwaardiging uitspreken over de beschuldiging dat sommige lokale politici nauwe betrekkingen onderhouden met de Turkse mafia. Ze voelen zich beschadigd door de berichtgeving hierover. Volgens hen is de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen en die van politieke ambtsdragers van Turkse komaf in het bijzonder zwaar aangetast.

De raadsleden reageren op een rapport van het Kernteam Noord- en Oost-Nederland (KNON), waarin staat dat er nauwe contacten bestaan tussen gemeenteraadsleden en Turkse handelaren in heroïne en cocaïne. Bendeleden hebben zelfs mogelijk al zitting in gemeenteraden of in provinciale staten, aldus het KNON, een landelijk rechercheteam gespecialiseerd in zware georganiseerde misdaad uit Turkije.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat minder dan tien gemeenteraadsleden dubieuze contacten hebben. Volgens hem is er in algemene zin geen reden te twijfelen aan de integriteit van volksvertegenwoordigers van Turkse afkomst. Er zijn nu 113 Turkse gemeenteraadsleden. Zij voelen zich als groep in de verdachtenbank gezet.

De gemeenteraadsleden eisen dat het kernteam in het belang van de Nederlandse samenleving man en paard noemt en het liefst de boeven en handlangers oppakt. 'We moeten kunnen werken zonder beschuldigingen boven het hoofd', stellen ze. 'Als er geen harde feiten zijn, waren er andere wegen geweest om te waarschuwen voor infiltratie door de mafia.'

De Turkse raadsleden vinden dat allochtonen niet langer onder een vergrootglas moeten worden gelegd, zeker omdat de relatie tussen allochtonen en autochtonen in Nederland toch al onder zware druk staat. Volgens hen draagt de Volkskrant, die als eerste uit het KNON-rapport citeerde, bij aan deze verstoorde verhouding.

De politici menen dat het KNON en de Volkskrant buiten hun boekje zijn gegaan. Ze spreken van een 'gevaarlijke combinatie van onwaarheden, verdachtmakingen en landelijke pers'. De gemeenteraadsleden willen dat minister Remkes onderzoekt of disciplinaire maatregelen moeten worden genomen tegen functionarissen die verbonden zijn aan het KNON. Zelf bekijken zij of de Volkskrant juridisch kan worden aangepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden