Nieuws

Turkse president Erdogan vraagt steun aan de paus om ‘massamoord op Palestijnen’ te stoppen

De Turkse president Erdogan heeft maandag paus Franciscus gevraagd of hij wil helpen ‘de massamoord op Palestijnen in de Gazastrook te stoppen’. De paus zei zondag dat het verlies aan onschuldige levens in de Gazastrook ‘afgrijselijk en onaanvaardbaar’ is en riep op tot een einde aan het geweld.

De ravage in Gaza na een van de Israëlische bombardementen in Gaza op 17 mei.  Beeld REUTERS
De ravage in Gaza na een van de Israëlische bombardementen in Gaza op 17 mei.Beeld REUTERS

Israël voerde in de nacht van zondag op maandag opnieuw een reeks bombardementen uit op verschillende locaties in Gaza-stad. Inwoners omschrijven het als de zwaarste luchtaanvallen op de Gazastrook sinds het conflict vorige week is geëscaleerd. Volgens lokale media zijn een fabriek, verschillende overheidsgebouwen en tientallen woningen in de stad geraakt. Een complex van drie verdiepingen is door de bombardementen zwaar beschadigd, maar de bewoners hebben op tijd kunnen vluchten. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

De militante groep Islamitische Jihad heeft bevestigd dat Hussam Abu Harbeed, een hooggeplaatste commandant, bij de luchtaanvallen van maandag is omgekomen. Het Israëlische leger hield hem verantwoordelijk voor een deel van de raketaanvallen op Israël. Het leger meldt bij de ‘uitgebreide aanvallen op terroristische doelwitten’ ook de woningen van negen Hamas-commandanten en 15 kilometer aan ondergrondse tunnels, die Hamas en andere militante groeperingen gebruiken, te hebben vernietigd. Palestijnse strijders hebben raketten afgeschoten op de Israëlische steden Beër Sjeva en Ashkelon.

Grote verwoestingen

De Israëlische luchtaanvallen richten grote verwoestingen aan in het arme en dichtbevolkte kustgebied, waar twee miljoen mensen wonen. Volgens de Verenigde Naties zijn in de afgelopen week ongeveer 2.500 mensen in Gaza dakloos geworden. De burgemeester van Gaza-stad, Yahya Sarraj, zei tegen Al Jazeera dat de wegen en infrastructuur ernstig zijn beschadigd, wat het moeilijker maakt de gewonden te bereiken. ‘Als de aanvallen doorgaan, verwachten we dat de omstandigheden verslechteren’, zei hij.

De bombardementen hebben ook het elektriciteitsnet beschadigd, waardoor grote delen van de Gazastrook zijn afgesloten van stroom. Persbureau AP meldt dat een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf zei dat hij bovendien nog maar brandstof heeft om Gaza twee of drie dagen van stroom te voorzien, nu de toevoer van brandstof stil ligt. De inwoners van Gaza beschikken gewoonlijk enkele uren per dag over elektriciteit.

Tienduizenden vluchtelingen

Op zondag vonden ook al zware bombardementen plaats op Gaza-stad, waarbij 42 Palestijnen werden gedood. Daarmee was het de dodelijkste aanval tot nu toe. Zo’n 42.000 Palestijnen in de Gazastrook hebben hun huizen ontvlucht voor het gevaar van de aanhoudende Israëlische bombardementen. Dat meldt het UNRWA, de VN-organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. De organisatie heeft vijftig scholen opengesteld om onderdak te bieden aan de vluchtelingen.

Er vinden nu al een week lang luchtaanvallen over en weer plaats tussen Israël en Gaza. De strijd heeft inmiddels het leven gekost aan meer dan tweehonderd mensen. Het gezondheidsministerie van Gaza meldde zondag dat er 197 Palestijnen zijn omgekomen, waaronder 58 kinderen. Ook zijn er meer dan duizend gewonden gevallen. De Israëlische autoriteiten hebben een totaal van tien Israëlische slachtoffers gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden