NieuwsTurkije

Turkse president Erdogan ontslaat duizenden militairen en politiemensen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag per decreet meer dan 18 duizend overheidsfunctionarissen ontslagen. Onder hen zijn bijna negenduizend politiemensen en zo’n zesduizend militairen.

Dit weekeinde werden drie studenten gevangen gezet die tijdens een ceremonie op de universiteit van Ankara met spandoeken steun hadden betuigd aan Muharemm Ince, Erdogans belangrijkste uitdager tijdens de presidentsverkiezingen

Het is de zoveelste zuivering onder Erdogan, die maandag beëdigd wordt na het winnen van de presidentverkiezingen van vorige maand. Hij nam de maatregelen op basis van de noodtoestand. Die geldt sinds de mislukte coup tegen zijn bewind in 2016.

De jongste maatregel treft personen die verdacht worden van banden met terroristische organisaties en ‘handelingen tegen de nationale veiligheid’. Ook enkele honderden academici en leerkrachten zijn er het slachtoffer van. Voorts werden tien particuliere organisaties verboden, en drie kranten en een tv-station gesloten.

Volgens cijfers van de VN heeft Erdogan sinds de couppoging meer dan 160 duizend mannen en vrouwen uit het overheidsapparaat gezet. Ruim 50 duizend van hen werden in staat van beschuldiging gesteld.

Volgens Erdogan is de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, het brein achter de mislukte staatsgreep. Tienduizenden van de ontslagen ambtenaar worden gezien als aanhangers van de man. Maar de zuiveringen treffen ook personen die tot andere ‘terroristische groeperingen’ worden gerekend. Het Westen verwijt Erdogan dat hij de coup aangrijpt om zich te ontdoen van politieke tegenstanders. De president beroept zich steevast op de veiligheidsbelangen van zijn land.

Binnenlandse vijanden

Erdogan toonde zich op de laatste dag van zijn ‘oude presidentschap’ vergevingsgezind tegenover familieleden van een groep veroordeelden. Hij kondigde zondag aan dat meer dan 160 duizend mensen hun ingenomen paspoort terugkrijgen, of een nieuw paspoort kunnen aanvragen. ‘De paspoort-beperkingen golden voor partners, kinderen en ouders van een fractie van de mensen die gearresteerd en veroordeeld werden in de context van de strijd tegen Fetö (de beweging van zijn aartsrivaal Gülen, red)’, zei Erdogan. Hij vindt het alsnog onrechtvaardig dat burgers moeten boeten voor ‘de misdaden van hun familieleden’, en daarom wordt de maatregel ongedaan gemaakt.

Met zijn binnenlandse vijanden heeft hij nog een appeltje te geschillen. Dit weekeinde werden drie studenten gevangen gezet die tijdens een ceremonie op de universiteit van Ankara met spandoeken steun hadden betuigd aan Muharemm Ince, Erdogans belangrijkste uitdager tijdens de presidentsverkiezingen. Justitie kondigde een onderzoek aan naar het ‘onplezierige incident’. Ook aanklagers en rechters zijn door Erdogan op grote schaal vervangen in de nasleep van de coup.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden