Turkse premier: Syrische Koerden willen land verdelen, net als IS

De Koerdische YPG-militie wil net als terreurgroep Islamitische Staat (IS) Syrië verdelen. Dit stelt de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdagmorgen. Hij wil zich dan ook niet aan het aangekondigde staakt-het-vuren houden als de Turkse veiligheid in het geding is.

Redactie
De Turkse premier Ahmet Davutoglu Beeld afp
De Turkse premier Ahmet DavutogluBeeld afp

Zaterdag moet een staakt-het-vuren tussen de verschillende in Syrië strijdende partijen, behalve IS en al-Nusra, ingaan. Dit is een initiatief van Rusland en de Verenigde Staten. De regering van president Assad heeft zich bereid verklaard de strijd te staken. Van een aantal rebellengroeperingen is het nog onduidelijk of zij deelnemen aan de impasse in de strijd in Syrië. De YPG-beweging heeft gisteren laten weten deel te nemen aan de wapenstilstand.

Davutoglu ziet de Koerdische rebellenbeweging YPG echter als een vijand van Turkije. Op CNN Turk zegt hij: 'Het staakt-het-vuren is niet bindend als onze nationale veiligheid wordt bedreigd. We zullen maatregelen nemen tegen zowel YPG als IS als we de noodzaak voelen.'

Eerder liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten dat voor de Syrisch-Koerdische milities in het noorden van Syrië geen bestand zou mogen gelden. Volgens Erdogan maakt Turkije 'geen onderscheid tussen de terroristen van al-Shabaab (Somalië), Islamitische Staat (Syrië en Irak), het al-Nusra Front (West-Syrië), de Koerdische Arbeiderspartij (Turkije en Irak) of de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden, YPG (Noord-Syrië)'.

Tekst gaat door onder video.

Khanaser

Ondertussen meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag dat de Syrische regeringstroepen met steun van zware Russische luchtaanvallen een stad hebben heroverd op IS. Het gaat om de stad Khanaser in de buurt van een weg die naar Aleppo leidt.

Khanaser ligt ongeveer 50 kilometer naar het zuidoosten van Aleppo. IS nam twee dagen geleden bezit van de stad. Volgens Syrische staatsmedia heeft het leger de 'veiligheid en stabiliteit' in Khanaser hersteld.

Het is niet duidelijk of de weg naar Aleppo, die door de aanval van IS was afgesloten, weer open is. Syrische regeringstroepen gebruiken deze weg om Aleppo te bereiken, omdat opstandelingen nog steeds de controle hebben over de belangrijkste snelweg naar de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden