Turkse politie treedt hard op bij demonstratie na aanslag

De politie in Istanbul heeft maandagavond hard ingegrepen toen enkele honderden Turken demonstreerden tegen de regering van president Erdogan. Ze waren samengekomen bij het Taksim-plein, na de bloedige aanslag in Suruç waarbij eerder maandag zeker 30 doden vielen. De autoriteiten houden aanhangers van Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de aanslag.

Redactie
De politie trad hard op tegen de betogers. Beeld reuters
De politie trad hard op tegen de betogers.Beeld reuters

De demonstranten vonden dat de regering te weinig doet om aanslagen te voorkomen en om de opmars van IS tegen te gaan. 'Moordenaars Islamitische Staat, collaborateur Erdogan en AKP', riepen ze over de president en zijn partij. Toen enkelen met flessen naar de politie gooiden, zette de politie onder meer traangas en een waterkanon in om de menigte uiteen te drijven.

De aanslag in Suruç was gericht op enkele honderden jongeren die bijeen waren om te spreken over de wederopbouw van Kobani. Deze Syrische stad, op een kwartier rijden van Suruc, werd begin dit jaar door Koerdische strijders ingenomen, na maandenlange gevechten met IS.

Op videobeelden is te zien hoe leden van een socialistische jongerenbeweging zwaaien met vlaggen en leuzen roepen op het moment dat een explosie plaatsvindt. De doden en circa honderd gewonden vielen in de tuin van een cultureel centrum. 'Lichamen en ledematen lagen verspreid over het hele terrein,' vertelde een ooggetuige, de Koerdische acivist Mustefa Ebdi. Op Twitter waren beelden te zien van dodelijke slachtoffers. Eerder op de dag werden via Twitter foto's verspreid van jongeren die lachend aan lange tafels zaten te eten.

De lichamen werden bedekt met vlaggen en kranten. Met ambulances en privévoertuigen werden gewonden naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Een van de overlevenden, Fata Edemen (22), zei dat de jongeren van plan waren geweest om in Kobani opvang voor kinderen te verzorgen.

De plek van de aanslag. Beeld afp
De plek van de aanslag.Beeld afp
Lichamen worden afgedekt met kranten op de plek van de aanslag in Suruç. Beeld ap
Lichamen worden afgedekt met kranten op de plek van de aanslag in Suruç.Beeld ap

Vrouw

De gouverneur van het district Suruc, Abdullah Ciftci, zei dat een vrouw zichzelf had opgeblazen. Hij herkende daarin de hand van IS. Ooggetuigen zeiden dat twee mannen met tassen de tuin waren binnengekomen en die tot ontploffing brachten.

Premier Recep Tayyip Erdogan sprak over een 'barbaarse daad.' Vice-remier Yalcin Akdogan noemde het een 'verwerpelijk terroristische aanslag.' Beiden beloofden een grondig onderzoek naar de toedracht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was het de bedoeling van de aanslagpleger(s) om tweespalt te zaaien onder de bevolking.

Turkije gaat de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Syrië opvoeren, zo maakte premier Ahmet Davutoglu maandag bekend. 'We hebben overlegd met de veiligheidsambtenaren aan de grens en we hebben samen een plan opgesteld', aldus Davutoglu.

Een man die gewond is geraakt bij de aanslag in Suruç. Beeld AP
Een man die gewond is geraakt bij de aanslag in Suruç.Beeld AP

Wraak op Koerden

Volgens Jiyar Gol, een expert van de BBC in de regio, is de aanslag een van de bloedigste in de recente Turkse geschiedenis. Het merendeels door Koerden bevolkte Suruc vervulde een belangrijke rol tijdens de slag om Kobani. Vanuit de Turkse grensplaats werden Koerdische strijders van voedsel en medicijnen voorzien. 'Koerden geloven dat IS wraak wil nemen op Koerdische burgers in Turkije,' aldus Gol. Volgens hem heeft IS in Turkije veel aanhangers, en hij waarschuwde voor nieuwe aanslagen. IS heeft de aanslag niet opgeëist, evenmin als een aanslag van vorige maand in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir.

Ten zuiden van Kobani kwamen maandag drie Koerdische strijders bij een explosie om het leven. Over de oorzaak liepen de lezingen uiteen. Een strijder sprak over een zelfmoordaanslag, een ander over munitie die per abuis tot ontploffing werd gebracht. Ook nadat Kobani in januari in handen viel van Koerden, roerde IS zich in en om de stad. Bij een verrassingsaanval van de terreurgroep werden vorige maand meer dan 200 mensen omgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden