Turkse partijen laken Franse genocidewet

ANKARA (ANP) - De Turkse regering beraadt zich op strafmaatregelen tegen Frankrijk. Dat heeft premier Tayyip Erdogan bekendgemaakt in reactie op het Franse parlementsbesluit om het ontkennen van de Armeense genocide door de Turken strafbaar te stellen.

Het Turkse handelsvolume met Frankrijk bedraagt 10 miljard dollar, zei de regeringsleider tijdens een toespraak. ,,We zullen juiste berekeningen maken en dan de nodige stappen nemen'', voegde hij er zonder verdere details te noemen aan toe.

Ook onder de Turkse oppositiepartijen heeft de Franse genocidewet volgens de krant Turkish Daily News een storm aan negatieve reacties teweeggebracht. ,,De geschiedenis kan niet gegijzeld worden'', liet de grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, in een verklaring weten. Volgens de partij gebruikt Frankrijk de wetgeving om een dialoog over historische feiten te voorkomen.

Felle kritiek

De leider van de conservatief-liberale Moederlandpartij riep op zijn beurt op tot een boycot van Franse producten. Ook de Democratische Linkse Partij (DLP) had felle kritiek op de wet: ,,Bij dergelijke aanvallen op de vrijheid van meningsuiting, historische feiten en Turkije is elke reactie gerechtvaardigd'', reageerde de partijleider. De wet is volgens de DLP een poging een wig te drijven tussen Turkije en de Europese Unie.

De liberale DYP waarschuwde dat de wet een zware slag heeft toegebracht aan de Turks-Franse betrekkingen. Het Franse parlementsbesluit is volgens de DYP tegen democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Zaken waar Frankrijk zich volgens de partij altijd voor heeft ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden