Turkse Nederlanders wijzen andere migranten af

Meer Turkse Nederlanders dan autochtonen vinden dat er te veel migranten wonen in Nederland. Van de Turkse Nederlanders vindt een ruime meerderheid (58 procent) dat, tegenover 44 procent van de autochtonen.

Van de Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders is slechts eenderde deze mening toegedaan. Dit blijkt uit het rapport Maakt de buurt verschil?, dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) woensdag heeft gepresenteerd.

Gezien de opkomst van de PVV is dit een opmerkelijke uitkomst. Het SCP-rapport geeft echter niet aan waarom zoveel Turkse Nederlanders moeite hebben met andere migranten. ‘Wetenschappelijk moet dat nog verder worden onderzocht’, zegt SCP-directeur Paul Schnabel. Deze uitkomst werd pas zichtbaar toen het onderzoek naar interetnische contacten was afgerond. Schnabel kan het sentiment wel duiden. ‘Turkse Nederlanders willen niet met Marokkanen over één kam worden geschoren’, zegt hij. ‘De gemiddelde Nederlander gooit Turken en Marokkanen op een (moslim)-hoop. Maar het zijn totaal verschillende werelden.’

Nationalistisch volk

De Turken vormen de grootste migrantengroep (380 duizend). Ze zijn, zegt Schnabel, ‘een trots nationalistisch volk met een grote sociale cohesie en sociale controle. Net als de Chinezen en Japanners leven ze in splendid isolation. Ze leveren weinig hinder op.’ Marokkanen zijn veel individualistischer en integreren daardoor sneller. Schnabel: ‘Dat gebeurt met veel kabaal. Marokkanen geven veel meer overlast.’ De Turkse gemeenschap wil daar niet mee worden geassocieerd.

Dat zegt ook de Turks-Nederlandse antropoloog Ibrahim Yerden. ‘Turken nemen afstand van Marokkaanse groepen. Wij zijn anders, wij zijn Turken, hoor je vaak.’ Maar belangrijker vindt hij de toestroom van Polen en Bulgaren. ‘In de Turkse gemeenschap wordt veel over hen geroddeld. Ze wonen met z’n zessen op één kamer, stelen fietsen en auto’s, pikken onze banen in.’ Hij zegt dat Turkse arbeiders in de tuinbouw worden verdrongen door de nieuwe migrantengroepen, evenals Turkse ondernemers in de bouwsector. ‘Die knapten huizen op en deden dat goedkoper dan autochtone bouwvakkers. De Polen zijn nu nog goedkoper.’

Polen en Bulgaren

Yerden hoort veel Turken klagen over Polen en Bulgaren die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds werken voor 3 euro per uur. En over de overlast die ze geven. In het weekeinde draaien ze harde muziek en drinken ze veel bier.

Volgens directeur Sadik Harchaoui van het multicultureel instituut Forum is het een bekend sociologisch fenomeen. ‘Etnische successie, het gegeven dat gevestigde migrantengroepen negatief denken over nieuwkomers.’ Dat verklaart echter niet de minder negatieve kijk op migranten van Marokkaanse Nederlanders. Daarvoor wijst zowel Harchaoui als Schnabel op de gesloten Turkse groepscultuur. ‘Als je jezelf meer als een groep definieert, zie je de buitenwereld ook eerder als een bedreigende groep.’

Een Turks gezin in Kanaleneiland, Utrecht. (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden