Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja'

Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem uitbrachten in het referendum over de Turkse grondwet heeft 'ja' aangevinkt in het stemhokje. Toen bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat 70 procent van de mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Deventer naar de stembus gingen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht schaarde.

ANP/ Redactie
Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum. Beeld anp
Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum.Beeld anp

Turkse media publiceerden zondagavond de voorlopige resultaten. In Turkije bleek dat de voorstanders met 51 procent net in de meerderheid waren.

Van de 250 duizend kiesgerechtigden in Nederland ging iets minder dan de helft (45 procent) stemmen, zo blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. Zondagavond laat was 99 procent van de stembussen geopend en de inhoud ervan geteld.

Ook in andere Europese landen stemden mensen van Turkse afkomst overwegend in met het voorstel. In België en Oostenrijk stemde volgens de voorlopige cijfers circa driekwart voor, in Duitsland 63 procent.

Van de bijna 35 duizend Turkse stemgerechtigden in Groot-Brittannië die naar de stembus gingen, stemde juist een ruime meerderheid tegen: 80 procent.

De officiële uitslag wordt pas over elf of twaalf dagen bekendgemaakt.

Tientallen mensen met Turkse vlaggen vierden zondagavond feest voor het Turkse consulaat in Rotterdam. De politie liet weten dat de viering zonder problemen is verlopen. Ook aan de zuidkant van de stad toonden aanhangers van de Turkse president Erdogan hun blijdschap. Diverse limousines en andere auto's reden rond met Turkse vlaggen uit de ramen.

De politie greep wel in op een aantal bruggen, waaronder de Erasmusbrug. Agenten haalden daar meterslange Turkse vlaggen en spandoeken weg. 'Ze belemmerden de scheepvaart', lichtte een woordvoerster van de politie toe.

Lees verder

Alles wat u moet weten over het Turkse referendum
Bijna twee op de drie Turkse Nederlanders steunt het beleid van president Erdogan. Een grote meerderheid veroordeelt de rol van Nederland in de diplomatieke rel met Turkije. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Lees hier alles wat u over het onderzoek en het Turkse referendum moet weten.

Angst voor 'arm van Erdogan' verstikt Turkse Nederlanders
Turkse Nederlanders die tegen Erdogan zijn, durven zich amper nog te uiten. Ze worden uitgemaakt voor landverrader of erger. Anoniem vertellen ze over de spanningen in de Turkse gemeenschap. (+)

Hülya Çigdem deed afstand van haar Turkse paspoort
Als Hülya Çigdem in Turkije met haar familie over politiek praat, moeten de telefoons de kamer uit. Er heerst angst om openlijk te discussiëren over Erdogan. Çigdem, die afstand deed van haar Turkse paspoort, is somber. 'Ik vrees het ergste voor Turkije.' (+)

De plannen van Erdogan
President Recep Tayyip Erdogan zei zelf uit dat een ja-stem 'een keuze voor verandering en omvorming van het bestuurssysteem' is. Welke veranderingen bedoelt hij hiermee?

Waarom veel Turken evet (ja) stemden bij het referendum
Wie wil begrijpen waarom veel Turken zondag voor machtsuitbreiding van president Erdogan stemden, moet wat weten van de geschiedenis van het land. En luisteren naar de mensen op straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden