Turkse Nederlanders schakelen advocaat in tegen Motivaction

Verschillende Turks-Nederlandse organisaties hebben via hun advocaat opheldering geëist van onderzoeksbureau Motivaction over de constatering dat 80 procent van de Turkse jongeren in Nederland de jihad zou steunen. Dat staat in een brief van advocaat  Ejder Köse aan het onderzoeksbureau en aan Forum, de opdrachtgever van Motivactions omstreden onderzoek.

Redactie
Minister Lodewijk Asscher beloofde eerder deze week een diepgravend vervolgonderzoek te doen naar aanleiding van de enquête van Motivaction. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher beloofde eerder deze week een diepgravend vervolgonderzoek te doen naar aanleiding van de enquête van Motivaction.Beeld anp

De organisaties, waaronder de Nederlandse Islamitische Federatie Milli Gorüs, zeggen 'onaangenaam verrast' te zijn door de enquête, die zou impliceren dat 'bijna alle Turkse Nederlanders niet deugen.' Het onderzoek zou leden van de Turkse gemeenschap stigmaterisen, en een negatief effect hebben op hun sociaaleconomische situatie.

In de brief stelt Köse enkele tientallen kritische vragen over het onderzoek, die betrekking hebben op de selectie van de deelnemers, de vraagstelling, de interpretatie van de antwoorden, en tegenstrijdigheden met vergelijkbare onderzoeken. Ook wil de advocaat weten op wiens initiatief het onderzoek gedaan is. De antwoorden op de vragen moeten worden gebruikt voor een tegenonderzoek dat de Turks-Nederlandse organisaties zelf willen instellen.

Motivaction en Forum zijn gevraagd om uiterlijk 21 november een antwoord te geven. Het is nog niet duidelijk welke juridische stappen er verder worden ondernomen.

Niet alleen de Turks-Nederlandse organisaties, ook verschillende experts hebben hun kanttekeningen bij het onderzoek geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden