Turkse Nederlanders hekelen 'propagandabrief' partij Erdogan

Turkse Nederlanders ergeren zich aan een 'propagandabrief' van premier Ahmet Davutoglu die zij afgelopen week in hun brievenbus vonden. Daarin roept hij hen op komende week allemaal op de conservatieve AK-partij van president Erdogan te stemmen.

In Nederland wonende Turken brengen in Ahoy hun stem uit voor een nieuwe president van Turkije. Beeld anp

'Hoe komt de partij aan mijn adres?', vragen Turkse Nederlanders op social media zich af.

'Wij horen dat deze propaganda-actie veel mensen heeft geïrriteerd', zegt Kudret Sancar van de Federatie Koerden in Nederland. 'Mijn vader bijvoorbeeld heeft de brief boos verscheurd. Wij vragen ons af hoe het kan dat een politieke partij kan beschikken over al onze adressen, ook al heb je niets met de AK-partij te maken.'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken. Zij wil weten of die het wenselijk vinden dat politieke partijen toegang hebben tot privégegevens van Turken in Nederland om die voor verkiezingsdoeleinden in te zetten.

In de brief doet Davutoglu een reeks beloften, waaronder financiële steun vanuit Turkije aan Nederlandse crèches en basisscholen die tweetalig onderwijs gaan voeren. Karabulut wil hierop ook een reactie van de ministers.

De poster. Beeld X

Geen absolute meerderheid

De Turken gaan komende week voor de tweede keer in een half jaar naar de stembus. Bij de verkiezingen dit voorjaar was de regerende AK-partij wel de winnaar, maar behaalde geen absolute meerderheid. Het is Erdogan afgelopen maanden niet gelukt om een coalitiepartner te vinden. De AK-partij zet alle mogelijke middelen in om dit keer wel de absolute meerderheid te halen.

De brief van de premier aan Turken in het buitenland is daar onderdeel van. Ook in Duitsland, Frankrijk en zelfs Canada landde het schrijfsel in de brievenbussen. Er worden AKP-stemmers allerlei douceurtjes in het vooruitzicht gesteld, zoals 20 procent korting op vluchten met Turkish Airlines, toelagen voor Turkse vrouwen die in het buitenland kinderen krijgen en een verlaging van de afkoopsom van de militaire dienstplicht.

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van nieuwssite Zaman Vandaag roept iedereen die zich ergert aan de ongevraagde post op om een melding te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. 'Dit jaagt mensen schrik aan', zegt Cerit, 'omdat in Turkije actief wordt geregistreerd welke mensen geen aanhanger zijn van de AK-partij. Er zijn talloze gevallen bekend van ambtenaren, docenten en politieagenten die plotseling hun baan kwijtraakten of werden overgeplaatst omdat zij niet op de AK-partij stemmen. Dus als je zo'n brief krijgt, denk je: volgen ze ons nu al tot in Nederland?'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel in gesprek met de Tukse premier Ahmet Davutoglu. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.