Turkse minister na gesprek positief over onderzoek aanslag

De Turkse minister van Mensenrechten, L. Esengün, verwacht niet dat de aanslag op een Turks gezin in de Haagse Schilderswijk de relatie tussen Turkije en Nederland negatief zal beïnvloeden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Turkse minister Esengün kwam gisteren met vier Turkse parlementariërs naar Nederland om zich op de hoogte te stellen van het onderzoek naar de brand, waarbij vorige week een Turkse moeder en vijf van haar kinderen omkwamen. Na harde woorden afgelopen weekeinde richting Nederlandse overheid over de mensenrechten zei Esengün verheugd te zijn over de vasthoudendheid waarmee in Den Haag wordt gewerkt aan het achterhalen van de daders van de aanslag.

Volgens Esengün denken velen in Turkije dat de aanslag op het gezin gepleegd is vanuit racistische motieven. 'Maar daarover kunnen wij nu nog niets zeggen. Wij kunnen slechts gissen, totdat wij de feiten kennen', aldus de minister gisteren. Hij riep de Turkse gemeenschap in Nederland op de emoties onder controle te houden. Hij vroeg de Nederlandse overheid de veiligheid van de Turken te verzekeren. Kok ging daar niet op in.

De Turkse delegatie sprak ook met de kamercommissie voor buitenlandse zaken. Voorzitter Van Traa (PvdA) zei na afloop dat de toon van Esengün veel milder was dan in het afgelopen weekeinde. Volgens Van Traa is uitgesproken dat noch in Nederland noch in Turkije de aanslag voor politieke doeleinden mag worden gebruikt. Een Nederlandse parlementariër zei na afloop dat de Turkse delegatie vooral wilde praten over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De organisator van de rouwmars voor de zes Turkse gezinsleden, die dinsdag werd aangehouden omdat hij brand had gesticht in zijn eigen woning, werd gisteren nog verhoord. Zijn advocaat R. Heemskerk denkt dat de man vandaag wordt vrijgelaten. Volgens Heemskerk heeft zijn cliënt maandag bij het reinigen van zijn fiets een fles wasbenzine laten omvallen. Die zou vlam hebben gevat door een sigaret.

Dat drie uur 's nachts een opmerkelijk tijdstip is om een fiets schoon te maken, is volgens Heemskerk minder vreemd als men bedenkt dat de man een brief had ontvangen waarin hij met de dood werd bedreigd. Daardoor zou hij niet hebben kunnen slapen.

Komende zondag wordt in Den Haag opnieuw een tocht door de Schilderswijk gehouden. Volgens de organisator hiervan, het Regionaal Steunpunt Allochtonen (RSA), is het motto van de mars: recht op een veilig leven. Volgens de RSA hebben velen door de aanslag op het Turkse gezin het gevoel dat recht verloren te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden