Turkse minister: aan alle voorwaarden voor visumvrij reizen voldaan

Turkije heeft aan alle 72 voorwaarden voldaan die de Europese Unie had gesteld om Turken in staat te stellen visumvrij naar de EU te laten reizen. Dit heeft volgens persbureau Reuters Volkan Bozkir, de Turkse minister voor Europese Zaken, donderdag gezegd. Volgens Bozkir zou het 'onaanvaardbaar' zijn als de invoering ervan zou worden uitgesteld.

De Turkse minister voor Europese Zaken Volkan Bozkir. Beeld reuters

Bozkir zei tijdens een persconferentie in Straatsburg dat het nu aan president Erdogan is om te bepalen wat de volgende Turkse stap zal zijn. Daarnaast herhaalde de minister dat Turkije niet zal tornen aan zijn anti-terreurwetgeving. Deze wetgeving is wat de EU betreft echter het grootste struikelblok om akkoord te gaan met visumvrij reizen.

De EU wil dat Turkije zijn definitie van 'terrorisme' vernauwt, uit zorg dat journalisten en politieke dissidenten momenteel onder die noemer kunnen vallen. Volgens Brussel gebruikt Turkije de wetgeving om de binnenlandse oppositie monddood te maken.

Maar Turkije heeft herhaaldelijk geweigerd die wetgeving aan te passen. De Turkse minister van Europese Zaken gaf telkens te kennen dat een verandering 'volledig onmogelijk' is.

Een en ander leidde ertoe dat de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz woensdag tegenover de Duitse radio liet weten dat de kans zeer klein is dat de EU voor de zomer instemt met een afschaffing van de visumplicht voor Turken.

Volgens Schulz zou het parlement de kwestie pas op de agenda zetten als Turkije aan alle voorwaarden heeft voldaan. Vorige week stelde de Europese Commissie nog vast dat visumvrij reizen naar de EU voor Turken met een biometrisch paspoort mogelijk zou zijn als Turkije uiterlijk eind juni aan de laatste 5 van de 72 voorwaarden zou hebben voldaan.

Door de onenigheid wankelt ook de migratiedeal. In maart kwamen beide partijen overeen dat Turkije migranten opvangt die EU terugstuurt vanuit Griekenland. De Turken dreigen nu die belofte in te trekken. Zeker nu ook nog eens premier en belangrijkste gesprekspartner Ahmed Davutoglu het veld heeft moeten ruimen, staat de deal op losse schroeven.

Het akkoord lijkt nu te verworden tot een dreigmiddel om de gewenste afschaffing van de visumplicht door het Europees parlement te forceren. Zo twitterde Burhan Kuzu, een adviseur van de Turkse president Erdogan, dat Turkije 'de vluchtelingen zal sturen', mocht Brussel een verkeerde beslissing over het visumvrij reizen nemen.

Gerald Knaus, de Duitse bedenker van de vluchtelingendeal met Turkije, vindt dat de EU moet toegeven op het visumvrij reizen. 'Als het gaat om toetreding van Turkije tot de EU hebben we bepaalde standaarden waaraan Turkije moet voldoen. De mensenrechten vormen in dat geval een serieus obstakel, maar we moeten de gewone Turkse burgers niet weerhouden van visumvrij reizen. Dat is geen goede stap voor de mensenrechten in Turkije', zei de directeur van denktank European Stability Initiative (ESI) tegen diverse media.

Migratiedeal

Juist nu visumvrij reizen rond leek, staat het vluchtelingenakkoord op losse schroeven. Loopt de EU-Turkijedeal al spaak? Zes vragen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.