Turkse luchtmacht voert aanvallen uit op Koerdische strijders in Syrië

De Turkse luchtmacht heeft woensdagavond 26 aanvallen uitgevoerd op stellingen van de Syrisch-Koerdische YPG-militie in het noorden van Syrië. Over het dodental bestaat onenigheid. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat tussen de 160 en 200 strijders zijn omgekomen, maar een Koerdische commandant houdt het bij 10 doden en 20 gewonden. Volgens hem zijn de aanvallen nog altijd bezig.

Redactie
Syrische Democratische Strijdkrachten in het noorden van Syrië, eerder dit jaar Beeld afp
Syrische Democratische Strijdkrachten in het noorden van Syrië, eerder dit jaarBeeld afp

De aangevallen doelen liggen bij de dorpen al-Hasiya, Um al-Qura en Um Hosh. De door Koerden aangevoerde Syrische Democratische Strijdkrachten hadden die in de afgelopen weken op de terreurgroep Islamitische Staat veroverd, meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen.

Het Turkse leger zegt dat bij de aanvallen negen gebouwen, een pantserwagen en vier andere voertuigen van de YPG zijn vernietigd. Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Al-Bab

Turkije steunt de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad al langer, maar eind augustus viel Turkije onverwacht Syrië binnen. Het militaire offensief 'Eufraat Schild' richt zich niet alleen tegen IS - de terreurorganisatie bezit grond in Syrië vlak bij de Turkse grens - maar ook tegen de Syrische Koerden, die op hun beurt IS weer bestrijden.

Door Turkije gesteunde troepen van het Vrije Syrische Leger zijn in de afgelopen weken vanaf de grens zuidwaarts opgerukt naar al-Bab, de laatste grote plaats in het noordwesten van Syrië die nog in handen is van IS. Vorige week werd de voor IS symbolisch belangrijke plaats Dabiq veroverd. Volgens Turkije is daarmee de grens tussen de twee landen grotendeels veiliggesteld.

Lees ook

Het Syrische Observatorium geldt binnen de Volkskrant als een gangbare bron, maar er zijn zeker kanttekeningen bij te plaatsen (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden