Turkse leger zal wellicht langer in Irak blijven

De Turkse strijdkrachten zullen wellicht langer in noord-Irak blijven dan voorzien, zo hebben regeringsfunctionarissen in Ankara laten doorschemeren. Premier Ciller herhaalde vrijdag, de vijfde dag van de invasie, dat het leger zich zal terugtrekken als de kampen en schuilplaatsen van de Koerdische PKK zijn vernietigd....

AFP, AP, Reuter

ANKARA/GENEVE

De regeringsfunctionarissen, die anoniem wilden blijven, zeiden te hopen dat een langer verblijf in noord-Irak niet nodig zal zijn. Maar zij sloten niet uit dat het leger langer zal blijven om te voorkomen dat de PKK-strijders naar het grensgebied met Turkije terugkeren.

De Turkse regering toonde zich, daags na het bezoek van drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken aan Ankara, ongevoelig voor hun harde kritiek. De ministers van Frankrijk, Duitsland en Spanje eisten dat Turkije 'zo snel mogelijk' een einde maakt aan de militaire operatie in Irak. In tegenstelling tot de Europese Unie, hebben de Verenigde Staten zich van een uitgesproken oordeel onthouden.

Wel heeft Washington de Turkse regering op het hart gedrukt de burgerbevolking te ontzien en de mensenrechten te respecteren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher zei vrijdag dat de VS 'van dag tot dag' in de gaten zullen houden of Turkije zich aan die belofte houdt. Hij wilde niet zeggen of Turkije het internationaal recht schendt met de invasie.

Terwijl de Turkse autoriteiten vrijdag probeerde de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over mogelijke schendingen van mensenrechten weg te nemen, beschuldigden dorpelingen de luchtmacht ervan woensdag drie dorpjes in noord-Irak te hebben gebombardeerd. Woordvoerder Ataman van het ministerie Buitenlandse Zaken noemde deze beschuldigingen vrijdag 'volslagen ongegrond'. Een verslaggever van AFP constateerde vrijdag in de dorpjes Dergele, Gulka en Bechile, gelegen op 70 kilometer van Zakho, de sporen van bombardementen.

De Turkse actie, waarbij een gewonde viel, leidde tot paniek onder de bevolking die voor het grootste deel naar Begove, 10 kilometer noordelijker, is gevlucht. In Dergele werden zes huizen verwoest en een aantal andere beschadigd. 'Wij zaten net thee te drinken op de binnenplaats achter ons huis, toen er vier vliegtuigen verschenen', vertelt Adla Yassin, een jonge vrouw. 'Direct daarop hoorden wij een enorme klap. De aarde schudde en mijn oom schreeuwde het uit. Hij was door een granaatscherf in zijn schouder getroffen'. De bijna zestig families uit Dergele zijn naar Begove gevlucht.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN (Unhcr) in Genève zijn er de afgelopen dagen honderden Koerdische vluchtelingen aangekomen in Zakho, op 12 kilometer van de grens met Turkije. Zij vroegen toegang tot de twee kampen van de VN. Unhcr-woordvoerder Colville wees erop dat Koerdische vluchtelingen door het internationaal recht - de Conventie over vluchtelingen van 1951 - worden beschermd, ook als het om sympathisanten van de PKK gaat.

Colville zei dat de Unhcr vooral bezorgd is over de toestand van de Koerden in twee dorpen vlak bij Zakho, Darkar en Hizawa, die in handen zijn van het Turkse leger. Er werden daar acht arrestaties verricht en maandag werd een onbekend aantal mensen naar Turkije gedeporteerd. Volgens Colville is de zorg des te groter omdat deze Koerden onlangs uit Turkije waren gevlucht.

Het Nationale Front voor de Bevrijding van Koerdistan (ERNK), de politieke arm van de PKK, heeft in Brussel Europeanen gewaarschuwd niet naar Turkije te gaan omdat het land in staat van oorlog is. ERNK-vertegenwoordiger Ali Garzan kondigde 'gewelddadige acties' aan tegen grote Turkse steden, maar Istanbul sloot hij uit als doelwit.

Aki Garzan sprak de Turkse verliescijfers tegen na vijf dagen van strijd in noord-Irak. Volgens Ankara zijn er veertien Turkse militairen omgekomen en 161 PKK-strijders. Volgens het ERNK zijn er dertien PKK'ers gedood en 178 militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.