Turkse leger opent groot offensief tegen Koerden

Het Turkse leger is volgens enkele Turkse kranten bezig Turkse Koerden te achtervolgen tot in Noord-Irak. Doordat de Iraakse autoriteiten sinds de Golfoorlog geen toegang meer hebben tot dat gebied, kunnen de Turkse Koerden er ongestoord kampen en bases inrichten....

AP, AFP

ANKARA

Van dit bericht kon geen bevestiging worden verkregen - noch bij de Turkse strijdkrachten, noch bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, noch bij groepering van Iraakse Koerden die het grensgebied in handen heeft. De afgelopen jaren heeft Turkije herhaaldelijk grote voorjaarsoffensieven ingezet tegen de Koerden, om te profiteren van de verbeterde weersomstandigheden in het ruige, bergachtige gebied.

De laatste weken hadden de Turkse kranten al herhaaldelijk melding gemaakt van grote troepenconcentraties aan de Iraakse grens. Van militaire zijde werd eerder deze week alleen bekendgemaakt dat Koerdische rebellen zich hadden teruggetrokken in Noord-Irak nadat ze op Turks grondgebied zware verliezen hadden geleden.

Het semi-officiële persbureau Anatolië meldde donderdag dat er sinds 1 januari in totaal 761 strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn gesneuveld en 73 leden van de Turkse veiligheidstroepen. Het leger heeft talloze grotten en andere opslagplaatsen voor wapens en voedsel vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden