Turkse journalisten bezochten Nederland voor inventarisatie Gülen-lijst

Journalisten van het Turkse staatspersbureau AA hebben vorige week in Nederland geïnventariseerd welke organisaties banden zouden hebben met Gülen. Dat zegt Hasan Esen van het persbureau tegen de Volkskrant. 'We hadden bijeenkomsten in diverse steden met diverse niet-Gülenistische ngo's, gewone Turks-Nederlandse burgers, voormalige Gülenisten en zelfs een docent.'

Leerlingen beginnen na hun vakantie aan hun eerste schooldag op het Cosmicus College. De stichting Cosmicus is gelinkt aan de Gulen-beweging. Beeld anp

Het staatspersbureau publiceerde dinsdag een lijst met daarop namen van Turkse staatsvijanden die actief zouden zijn in Nederland.

Volgens Esen van AA was het werk niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt, omdat veel Gülenisten zich voor de mislukte coup profileerden als aanhanger van de prediker. De namen die ze tijdens de gesprekken hoorden, vonden de journalisten dan ook terug in media die aan Gülen gelieerd zouden zijn. Esen: 'De personen en organisaties waarover we hoorden, werden geprezen door de Gülenmedia.'

Op de vraag waarom AA de lijst publiceerde, komt een ontwijkend antwoord: 'Het persbureau publiceert dit soort lijsten al enkele weken voor alle landen, inclusief EU-lidstaten, de VS, landen in Centraal-Azië, Arabische landen en Afrikaanse landen.' Later noemt Esen het, op persoonlijke titel, 'waarschuwingen aan buitenlandse staten', die niet beseffen dat de Gülenbeweging 'een terroristische organisatie is'.

Op de dinsdag gepubliceerde inventarisatie staan onder meer scholen, huiswerkinstituten, jeugdverenigingen, ondernemingsverenigingen, zorginstellingen, vrouwenorganisaties en een goededoelenorganisatie. Op de lijst staan ook enkele vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland. Turkije beschouwt Gülen als een terrorist en als het brein achter de mislukte couppoging in juli.

Beeld anp

De publicatie heeft het kabinet ernstig in verlegenheid gebracht. Coalitiepartners VVD en PvdA keuren de publicatie af. 'Dit kan echt niet', zegt Marit Maij van de PvdA; 'Dit moet stoppen', aldus Han ten Broeke van de VVD.

Rutte en Koenders proberen de relatie met Turkije ondanks alles goed te houden en reageren zoals bij eerdere incidenten met Ankara: 'Stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, is voor Nederland onacceptabel. Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht', aldus de zegsman van Koenders. Ruttes woordvoerder verwijst naar diezelfde reactie. Volgens Buitenlandse Zaken circuleren veel van de namen op de lijst al langer op sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden