Turkse groepen verwerpen actie tegen Nederland

Tientallen Turkse organisaties in Nederland hebben sterk afwijzend gereageerd op het dreigement van de Turks Islamitische Culturele Federatie om Nederlandse goederen te boycotten....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De voorzitters van vier overkoepelende federaties van Turkse verenigingen in Nederland hebben verder verklaard een nieuw democratisch platvorm te willen oprichten. 'Het platvorm wordt opgezet om op landelijk niveau de belangen van Turken in Nederland te kunnen behartigen', zegt H. Ayhan van de Federatie van Democratische Arbeiders Verenigingen.

Het is voor de Nederlanders moeilijk te begrijpen wie nu wie vertegenwoordigt. 'Wij keuren bijvoorbeeld de oprichting van het Koerdisch Parlement in Ballingschap niet af. Verder zijn wij van mening dat premier Kok de juiste beslissing heeft genomen door de Grondwet te hanteren. Nederland moet zich niet laten intimideren door dreigementen van groeperingen die hier voor een Turkse ''democratie'' pleiten.'

Voorzitter E. Ateë van de Turks Islamitische Culturele Federatie maakte zondag na een vergadering in Eindhoven bekend dat er binnenkort een protestmanifestatie zal worden gehouden in Den Haag. Bovendien overweegt de federatie bedrijven in Turkije op te roepen Nederlandse produkten te boycotten.

'Ateë spreekt niet voor de hele gemeenschap', zegt voorzitter A. Biter van de Turkse HTIK-Der federatie. 'Door met zulke dreigementen te komen, breekt hij alles af wat wij hier in jaren hebben opgebouwd. Zijn uitlatingen zullen er alleen toe leiden dat extreem-rechtse nationalisten in Nederland zich nog verder tegen de Turken gaan keren.'

Ook directeur A. Daëkapan van de Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) in Den Haag zegt dat de Turkse organisaties juist nu extra waakzaam moeten zijn. 'Zij moeten niet een spreekbuis worden van de Turkse regering. Beter zou zijn als deze organisaties met elkaar in gesprek treden in plaats van hun emoties de vrije loop te laten.'

N. Demirbaë, de voorzitter van de landelijke HTIB-verenigingen, pleit ook voor een dialoog tussen organisaties. 'De Turkse staat probeert een wig te drijven tussen Turken en Koerden. Als de organisaties in Nederland daaraan meewerken, is het einde zoek. Als Ateë zegt op te komen voor alle Turken, dan moet hij dat ook doen.

'Maar op deze manier verlaagt hij zichzelf en andere Turken. Ateë woont en werkt toch zelf ook in Nederland. Hoe kan hij dan een oproep doen om Nederlandse produkten te boycotten? '

Europa-deskundige Rozemond van het Instituut voor internationale betrekkingen Clingendael zet vraagtekens bij de toestemming van de Nederlandse regering de Koerden een parlement-in-ballingschap te laten oprichten. Hij meent dat de regering met haar toestemming een 'gevaarlijk precedent' heeft geschapen. Ook allerlei andere buitenlandse groeperingen in Nederland zouden op een dergelijk idee kunnen komen.

In het paasweekeinde zijn twee aanslagen gepleegd op Turkse instellingen. Zondag werd een vergeefse poging tot brandstichting gedaan bij een moskee in Utrecht. De schade bleef beperkt tot een geblakerde muur. In de nacht van zondag op maandag werd tegen de deur van de Turkse Garanti Bank in Amsterdam een brandbom gegooid. Het gebouw liep lichte brandschade op. Aan de overkant van de straat troffen agenten om een paal een rode doek aan met daarop een gele ster.

De Haagse politie vond gisteren in de Hartogstraat twee vergelijkbare vlaggen, bevestigd aan een gebouw tegenover een Turkse instelling. Er zat een sticker op van Dev Sol, een links-extremistische organisatie.

Ook in het buitenland zijn tijdens het paasweekeinde aanslagen gepleegd op Turkse instellingen. In Keulen werd in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gesticht bij vijf Turkse banken. De schade was gering. De politie arresteerde in Leverkusen, Duisburg en Keulen negen personen van Turkse nationaliteit. Vermoedelijk zijn dit aanhangers van Dev Sol.

In Wenen vond in dezelfde nacht een aanslag met een brandbom plaats op het kantoor van de Turkse luchtvaartmaatschappij. Ook hier was de schade gering. De daders zijn nog niet gevonden. In de etalage werd een rode vlag met ster en de letters DHKC aangetroffen, vermoedelijk eveneens een aanwijzing voor de betrokkenheid van Dev Sol.

In Backnang bij Stuttgart en in Ludwigsburg werd zondagnacht brand gesticht bij een Turkse sportclub en een Turks gemeenschapshuis. De schade in Backnang wordt begroot op vier ton. De aanslagen zijn mogelijk uitgevoerd door PKK-aanhangers.

In Malm (Zweden) was in dezelfde nacht het Turkse consulaat, gevestigd in een tapijtwinkel, doelwit van een aanslag. Nadat de winkelruit was vernield, werd er verf naar binnen gegooid. Voor deze aanslag heeft nog niemand zich verantwoordelijk gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden