NieuwsAmnestie

Turkse corona-amnestie geldt niet voor politieke gevangenen

De Turkse regering wil vanwege de corona ongeveer 90 duizend gedetineerden vrijlaten uit de overvolle Turkse gevangenissen. Tot ongenoegen van mensenrechtenverdedigers horen daar niet degenen bij die zijn veroordeeld wegens het steunen van terroristische organisaties. Dat betekent dat vrijwel alle slachtoffers van de politieke repressie vast blijven zitten.

Een rij voor de rechtszaal van het Silivri gevangeniscomplex in de buurt van Istanbul. Beeld REUTERS

‘De staat wil degenen vrijlaten die misdrijven tegen burgers hebben begaan, terwijl degenen die het autoritarisme aan de kaak stelden achter slot en grendel blijven’, aldus een door 281 academici, journalisten en schrijvers ondertekende petitie. ‘Als er levens op het spel staan, mag er geen discriminatie zijn op grond van levensovertuiging of ideologie.’

De Turkse regering werkt al een jaar aan een wet om de druk op de gevangenissen te verlichten. Het land telt circa 300 duizend gedetineerden, terwijl de gevangenissen een capaciteit hebben van 200 duizend. Leefomstandigheden en hygiëne zijn ver beneden de maat. Vanwege de coronacrisis worden de maatregelen versneld doorgevoerd. Het wetsvoorstel is dinsdag bij het parlement ingediend.

Nasleep van mislukte coup

De gevangenispopulatie in Turkije is sterk toegenomen in de nasleep van de mislukte coup van juli 2016. Tienduizenden werden veroordeeld op vage aanklachten; naast vermeende aanhangers van de Gülenbeweging ook Koerdische activisten, kritische journalisten en anderen uit het anti-Erdogankamp. De meeste aanklachten bevatten een verwijzing naar terrorisme.

Daardoor komen al deze mensen niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De amnestiewet maakt een uitzondering voor mensen die zijn veroordeeld wegens steun aan terrorisme, moord, zedenmisdrijven, drugshandel en geweld tegen vrouwen. Een eerder voorstel om ook zedendelinquenten vrij te laten, wekte zoveel maatschappelijk verzet dat het werd ingetrokken.

De helft van de 90 duizend gevangenen komt voorwaardelijk vrij omdat ze de helft van hun staf erop hebben zitten. De anderen krijgen veelal huisarrest. Dit geldt met name voor ouderen, zieken en moeders van jonge kinderen. Volgens de petitie staat de bevolking van het Turkse gevangeniswezen ‘op de drempel van een coronacatastrofe’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden