Turkse 'chantage' is koren op de molen van de Brexiteers

Hoewel het Verenigd Koninkrijk geen deel uitmaakt van Schengen, niet zal meedoen aan het spreidingsplan voor vluchtelingen en relatief weinig last heeft van de migratiecrisis, staat er voor David Cameron veel op het spel tijdens de EU-top. Voor de Britse premier is een akkoord nodig omdat beelden van de stroom migranten het land naar een Brexit drijven en bovendien wil hij zijn landgenoten laten zien dat Europese samenwerking wel degelijk kan werken.

Voor de Britse premier Cameron is een akkoord nodig omdat beelden van de stroom migranten het land naar een Brexit drijven. Beeld afp

Camerons probleem is dat het voornemen om Turkije op termijn lid te maken van de EU koren op de molen is van de voorstanders van een Brexit, de zogeheten Brexiteers, die inmiddels voorstaan in enkele peilingen.

'Turkije verdient een toppositie aan de Europese vergadertafel en daar zal ik voor vechten.' Deze woorden sprak Cameron zes jaar geleden tijdens een bezoek aan de Turkse president Erdogan. Hoewel de democratisering, het respect voor de mensenrechten en de persvrijheid sindsdien niet zijn toegenomen, bleef Cameron een pleitbezorger voor het Turkse lidmaatschap.

De Britten zullen niet schromen

Maar de liefde lijkt te zijn bekoeld. Een paar dagen geleden zei minister van Financiën George Osborne dat van een Turkse toetreding nog geen sprake kan zijn en de Britten niet zullen schromen een onwelgevallige deal te torpederen.

'Het chanterende Turkije is geen vriend van Europa', schreef de rechtse commentator Con Coughlin in The Daily Telegraph. Hij wees op de inval bij de kritische krant Zaman en de onwil om terugkerende IS-strijders tegen te houden. In The Observer wees Catherine Bennett op de geringschattende manier waarop Erdogan over vrouwen spreekt, wat volgens haar niet thuishoort in de EU. Opvallende steun voor de Turkse zaak komt van Brexiteer Boris Johnson. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat hij een verre nazaat is van een Turkse politicus.

Vluchtelingendeal

Donderdag begint de EU-top die moet leiden tot afspraken met Turkije over het indammen van de vluchtelingenstroom. De druk om tot een akkoord te komen is immens, maar de Turkse eisen vallen slecht bij veel landen. Lees ook: De Tweede Kamer gunt Rutte weinig speelruimte en Duwen en trekken aan de Turkije-deal - wat zijn de pijnpunten?

Dwarsligger

De Conservatieve leider van het Brexit-kamp, David Davis, heeft Cameron verzocht openlijk afstand te nemen van de Turkse verlangens. Maar het is onwaarschijnlijk dat de premier zich tijdens de EU-top zal ontpoppen als dwarsligger, temeer omdat Turkse burgers ook na de versoepeling van de visumplicht niet zomaar het eiland kunnen betreden.

Bovendien hebben de Britten amper te maken met de vluchtelingenproblematiek. Nog niet, want voorstanders van een vertrek uit de EU wijzen erop dat vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen zich op den duur zouden kunnen vestigen in het Verenigd Koninkrijk, voor velen het beloofde land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden