NieuwsCoronamaatregelen in Turkije

Turkse bejaarden mogen even naar buiten

Voor het eerst sinds zeven weken mochten 65-plussers in Turkije zondag vier uurtjes naar buiten. Al die tijd hadden zij binnen moeten blijven. Op 21 maart kondigde de regering een algeheel straatverbod af voor ouderen en jongeren tot 20 jaar, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Turkse ouderen kijken uit over de Bosporus. Senioren mochten zondag voor het eerst naar buiten na zeven weken binnen gezeten te hebben.Beeld Bulent Kilic / AFP

In Istanbul verpoosden de ouderen, bijna allen met mondkapje, vooral op bankjes in parken en langs het in de stad rijkelijk aanwezige water. Ze hadden geluk: het was de zonnigste dag tot nu dit jaar in Turkije, met 23 graden in Istanbul. ‘Het voelt als vakantie’, zei de 81-jarige Umat Avci. Ook in Turkije was het zondag bovendien Moederdag.

Gebruikelijk tafereel dezer dagen in veel Turkse steden: bejaarden die op hun balkon met een mandje aan een touw hun boodschappen naar boven takelen. Ouderen die zich de afgelopen zeven weken toch op straat waagden en werden betrapt, werden in het beste geval door de politie naar huis gestuurd, in het slechtste geval beboet.

De vier buitenuren zijn onderdeel van het pakket maatregelen dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week aankondigde om het normale leven weer enigszins te herstellen. Later deze week zijn kinderen en tieners elk vier uur aan de beurt, apart van elkaar.

Vanaf maandag kunnen winkelcentra, kappers en schoonheidssalons hun deuren weer openen. Wel gelden speciale veiligheidsvoorschriften. Ook in veel fabrieken wordt het werk hervat. De Turkse regering is er zeer op gebrand te voorkomen dat de Turkse export instort als gevolg van de coronacrisis.

Hervatting toerisme

Ook worden al plannen gemaakt om in juni een begin te maken met hervatting van het toerisme, vooralsnog in de eerste plaats voor binnenlandse toeristen. Mogelijk kunnen al in juli de eerste buitenlandse toeristen naar de Turkse Middellandse-Zeekust komen.

Minister van Gezondheid Fahrettin Koca deelde vorige week mee dat de epidemie in Turkije ‘onder controle’ is. Het aantal doden en nieuwe besmettingen daalt gestaag. Het aantal sterfgevallen is in Turkije betrekkelijk laag: bijna 3.800 op een bevolking van 83 miljoen.

De Turkse autoriteiten schrijven dat voor een belangrijk deel toe aan de grote investeringen die Turkije de afgelopen twintig jaar heeft gedaan in de gezondheidszorg en met name de bouw van ziekenhuizen.

De bevolking van de 24 grootste steden van het land kende dit weekend nog een tweedaagse lockdown. De weekendlockdowns worden tot nader order voortgezet. Wel is het aantal steden waarin de maatregel geldt verminderd.

Lees ook

‘We zijn niet bang meer voor corona. We hebben al te veel ellende meegemaakt’
De coronacrisis maakt het leven voor illegale migranten in Istanbul nog onzekerder dan het al was. Inkomsten vallen weg, je zit met z’n allen vast op een veel te krappe kamer, en bij de preventie van corona val je voor de overheid buiten beeld.

Ramadan in lockdown kan helpen ‘ware vastengeest te herontdekken’
De islamitische vastenmaand Ramadan is voor moslims bij uitstek een tijd waarin zij hun geloof in gezamenlijkheid beleven. Maar vanwege het coronavirus is het dit jaar allemaal anders.

‘De koffiehuizen in Turkije zijn dicht: voor de mannen een kwelling’
Rob Vreeken was net begonnen als correspondent in Turkije, toen de coronacrisis losbarstte. We bellen hem over hoe de Turken omgaan met corona, en hoe Erdogan omgaat met zijn macht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden