NieuwsMensenrechten

Turkse advocaat op dag 214 van hongerstaking vrijgelaten – voorlopig

De hoogste Turkse rechtbank heeft de onmiddellijke vrijlating gelast van Aytaç Ünsal, een gedetineerde advocaat die al 213 dagen in hongerstaking was. Vrijdag werd hij opgehaald uit een ziekenhuis in Istanbul, waar hij sinds enkele weken gedwongen was opgenomen.

Advocaten verzamelden zich op 28 augustus om de dood van Ünsals collega Ebru Timtik te herdenken. Ook Timtik was in hongerstaking omdat zij een eerlijk proces eiste.  Beeld REUTERS
Advocaten verzamelden zich op 28 augustus om de dood van Ünsals collega Ebru Timtik te herdenken. Ook Timtik was in hongerstaking omdat zij een eerlijk proces eiste.Beeld REUTERS

Volgens een speciale kamer van het Hof van Cassatie, een van de vier opperste gerechtshoven in Turkije, bracht verder verblijf in gevangenschap het leven van de advocaat ernstig in gevaar. Zodra zijn gezondheid is verbeterd, zal hij echter weer terug moeten naar de gevangenis.

Een vakgenoot van Ünsal, de 42-jarige Ebru Timtik, stierf een week geleden na een hongerstaking van 238 dagen. ‘Met deze uitspraak hebben degenen die Ebru Timrik niet hebben vrijgelaten, opnieuw verklaard dat zij de moordenaars zijn van Ebru’, schreven collega’s van het linkse Volksadvocatenkantoor op Twitter.

Ünsal eist – net als Timtik deed – een eerlijk proces voor achttien linkse advocaten, onder wie de twee hongerstakers, die jarenlange celstraffen uitzitten wegens ‘terroristische misdrijven’. Ünsal (32) werd vorig jaar veroordeeld tot ruim tien jaar gevangenisstraf; Timtik kreeg een straf van dertien jaar opgelegd.

Sympathie

Alle gedetineerde advocaten zijn lid van de Progressieve Advocatenbond (CHD). Ook werken de meesten voor het Volksadvocatenkantoor, dat verdachten verdedigt tegen wie politiek getinte zaken lopen. Onder hen zijn ook leden van het extreem-linkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP/C), een organisatie die ook bij de Europese Unie op de terrorismelijst staat.

‘Maar dat betekent niet dat de advocaten zelf banden hebben met terreurgroepen’, zegt Ceren Uysal, bestuurslid van de CHD. De Turkse regering denkt daar echter anders over. Veel advocaten van terreurverdachten worden door de staat verdacht van sympathie voor terroristische organisaties of zelfs van actieve samenwerking.

De Europese Commissie liet vorige week weten ‘diep bedroefd’ te zijn over de dood van Timtik. Dunja Mijatovic, commissaris mensenrechten van de Raad van Europa, noemde Timtiks dood ‘het tragisch resultaat van een juridisch systeem dat een instrument is geworden om advocaten, journalisten en mensenrechtenverdedigers het zwijgen op te leggen’.

Beroep

Een andere kamer van het Hof van Cassatie doet naar verwachting vrijdagavond of maandag uitspraak in het strafrechtelijk beroep dat de inmiddels zeventien advocaten hebben aangespannen tegen hun veroordeling in maart vorig jaar. In een beroepszaak bij een lagere rechtbank waren de gevangenisstraffen bevestigd.

De uitspraak van het hof betreft alle veroordeelde CHD-advocaten. Indien de rechters de straffen opnieuw bevestigen (de kans daarop lijkt groot) zal ook Ünsals echtgenote Didem weer naar de gevangenis moeten. De vrouw, ook advocaat, werd veroordeeld, maar vorig jaar op vrije voeten gesteld.

Hoe Turkije de rechtsstaat knevelt

Human Rights Watch (HRW) schetst een somber beeld van de Turkse rechtspraak. Advocaten worden op allerlei manieren tegengewerkt. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/turkse-advocate-sterft-na-hongerstaking-in-gevangenis-het-laat-de-regering-koud~b94c6b73/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden