Turkse aanklagers eisen twee keer levenslang en 1.900 jaar tegen Gülen

De Turkse justitie eist twee keer levenslang plus nog eens 1.900 jaar gevangenisstraf tegen Fethullah Gülen, de geestelijk leider die er door de Turkse autoriteiten van wordt beschuldigd dat hij achter de mislukte militaire coup van half juli zat.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

In een 2.527 pagina's tellende aanklacht wordt Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, ervan beschuldigd dat hij leiding geeft aan een 'gewapende terroristische groepering' en heeft geprobeerd 'met geweld de grondwettelijke orde te vernietigen'.

De Turkse autoriteiten hebben de VS om uitlevering gevraagd van de 75-jarige gewezen imam, die volgens Ankara bezig was een staat binnen de staat op te bouwen. De Amerikaanse autoriteiten eisen dat Ankara dan wel overtuigend bewijsmateriaal levert dat Gülen inderdaad betrokken was bij de couppoging.

Gülens netwerk van scholen, ondernemingen, stichtingen en mediabedrijven - in de aanklacht omschreven als de FETO ('Fethullah terroristische organisatie') - zou volgens de Turkse justitie geld van zakenlieden hebben verzameld en dat via banken in de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Zuid-Afrika naar de VS hebben doorgesluisd.

In het kader van het onderzoek tegen de Gülen-beweging en de mislukte militaire coup van vorige maand deed de Turkse politie dinsdag invallen bij 44 bedrijven in Istanbul. De politie had arrestatiebevelen tegen 120 zakenlieden bij zich, maar het is onduidelijk hoeveel arrestaties er zijn verricht. Doelwit van de huiszoekingen was onder meer de Boydak Holding, een van de grootste ondernemingen in Turkije. Drie topfiguren van de onderneming, die banken, meubelfabrieken en energiebedrijven omvat, werden gearresteerd.

Verslechterde relatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zwoer na de mislukte coup, waarbij ruim 240 doden vielen, dat hij het 'virus' van de Gülen-beweging zou uitroeien, inclusief haar zakenimperium. 'Wij zullen alle zakelijke banden en alle inkomsten van Gülen-bedrijven afsnijden. We zullen geen enkel medelijden tonen', waarschuwde hij. Sinds het mislukken van de coup zijn al ongeveer 26 duizend mensen opgepakt en ruim 80 duizend ontslagen of geschorst. De afgelopen dagen heeft de politie ook verscheidene rechtbanken in Istanbul doorzocht. Daarbij werden zeker 136 medewerkers gearresteerd. In het kader van de zuiveringen zijn al duizenden rechters uit hun ambt gezet of gearresteerd.

De regering kondigde maandag aan dat zij binnenkort een lijst met namen van overheidsfunctionarissen zal publiceren die hun baan kwijtraken wegens banden met de Gülen-beweging. In feite krijgen de ontslagen ambtenaren het verbod ooit nog hun beroep uit te oefenen, omdat ook hun titel wordt afgenomen.

Vrees voor vrijage met Poetin

De relatie tussen Turkije en zijn westerse bondgenoten is in snel tempo aan het verzuren.

Fethullah Gülen. Beeld reuters
Fethullah Gülen.Beeld reuters
Demonstratie tegen coup Beeld epa
Demonstratie tegen coupBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden