Turks-Syrisch conflict dreigt te ontaarden

De Arabische wereld maakt zich zorgen dat de snel oplopende spanning tussen Syrië en Turkije ontaardt in een nieuwe Midden-Oostenoorlog....

AFP; AP; REUTERS

AFP, AP, Reuters

BEIRUT/ANKARA

Egypte heeft zich opgeworpen als bemiddelaar. Vandaag bezoekt de Egyptische president Hosni Mubarak de Turkse hoofdstad Ankara. Zondag voerde hij besprekingen met de Syrische president Hafez al-Assad. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Moussa, zei dat het Turks-Syrische conflict niet met militaire middelen hoeft te worden beslecht.

'Het is niet moeilijk om een diplomatieke oplossing te vinden en er is geen noodzaak voor een escalatie of militaire actie', zei hij. 'Egypte zal bemiddelen om de diepere oorzaak van de problemen te achterhalen en niet om slechts een tijdelijke oplossing te vinden. Egypte beschouwt Syrië als een bevriende Arabische staat en Turkije als een bevriend moslimland.'

Turkije beschuldigt Syrië onder meer van steun aan de guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij, PKK. Volgens de Turken hebben de PKK-strijders kampen in de Libanese Bekaa-vallei, die onder Syrische militaire controle staat. Ook de leider van de PKK, Abdullah Ocalan, zou zich daar bevinden. Libanon ontkent het bestaan van een vrijplaats voor de PKK op zijn grondgebied.

Turkijke voerde maandag de druk op Syrië verder op. 'Er is maar één probleem dat moet worden opgelost. Syrië moet zijn steun aan het terrorisme staken. Turkije heeft de tijd noch de luxe om naar loze beloften te luisteren', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem.

Syrië heeft de afgelopen dagen herhaald dat het een 'vriendschappelijke en diplomatieke' oplossing wil. Maar maandag verzocht Damascus de Arabische wereld om zich achter Syrië te scharen. De toon die werd aangeslagen vertoonde grote overeenkomsten met die in 1973, toen Arabische landen werd verzocht om als een blok Syrië en Egypte te steunen in de strijd tegen Israël.

'De uitdagingen van de Arabische wereld verlangen werkelijke en effectieve solidariteit, net zoals we die in oktober 1973 zagen', schreef de regeringskrant Al-Thawra.

De Arabische Liga beschuldigde Israël ervan dat het achter de crisis zit. 'Israël heeft baat bij een gespannen situatie, omdat het dan zijn agressieve beleid in de bezette gebieden kan doorvoeren en het vredesproces kan vertragen', zei generaal Ahmed Bin Hilli, de vice-secretaris van de liga.

Volgens sommige Arabische landen gaat het conflict tussen Syrië en Turkije zelfs helemaal niet om vermeende steun aan de PKK, maar om de militaire banden van Turkije met Israël, die vorige maand verder werden aangehaald. 'De Turkse dreigementen zijn puur het resultaat van de Turks-Israëlische alliantie', zei de Libanese premier Rafik al-Harir. Israël zou de Turkse dreigementen gebruiken om Syrië te dwingen de harde Israëlische lijn in de vredesbesprekingen te accepteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden