Turks strafrecht breekpunt voor EU

De Europese Commissie heeft de Turkse regering gewaarschuwd dat het de kans op EU-lidmaatschap dreigt te verspelen, tenzij het land een pakket strafrechthervormingen aanneemt....

Van onze correspondent

Het Turkse parlement besloot het pakket hervormingsvoorstellen vorige week op het laatste moment terug te trekken. Dat gebeurde onder druk van conservatieve parlementariërs die boos waren dat een voorstel om overspel strafbaar te stellen was geschrapt. De EU had zware druk uitgeoefend om het controversiële wetsvoorstel van tafel te krijgen.

De controverse met Brussel komt op een zeer ongelegen moment voor Turkije. Op 6 oktober moet de Commissie advies uitbrengen over de vraag of Turkije rijp is voor het begin van de onderhandelingen over toetreding. Het Turkse parlement is tot 1 oktober met reces, zodat er dan nog maar weinig tijd is om aan de eisen van de Commissie te voldoen.

De Turkse premier Erdogan reageerde vorige week al zeer geprikkeld op de druk vanuit Europa. Maar het ziet ernaar uit dat hij deze week nog meer druk krijgt,als hij naar Brussel komt om het het europarlement en eurocommissaris Verheugen over de voorbereidingen voor het lidmaatschap komt praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden