Turks referendum voor grondwetswijzigingen

ISTANBUL De Turkse regeringspartij AKP heeft vrijdag een parlementaire meerderheid achter een reeks grondwetswijzigingen gekregen...

AP en Reuters

Er werd echter geen tweederde meerderheid behaald, dus worden de wijzigingen aan de Turkse bevolking voorgelegd via een referendum, dat waarschijnlijk deze zomer zal plaatsvinden.

De oppositie wil het referendum blokkeren door het voor het Constitutionele Hof aan te vechten. Volgens de oppositie zijn deze wijzigingen een poging van de in de islam gewortelde AKP om controle te krijgen over de seculiere rechterlijke en militaire macht in Turkije. Ook binnen de gerechtelijke macht klinkt kritiek.

Een van de voorgestelde wijzigingen betreft de verhoging van het aantal rechters aan het Constitutionele Hof , waarbij het parlement drie van de rechters zou benoemen. De raad die toezicht houdt op aanklagers en rechters zou eveneens worden uitgebreid, waarbij de president vier van de leden zou benoemen. Ook zouden militairen die verdacht worden van misdaden tegen de staat, door een civiele rechtbank kunnen worden berecht.

Premier Tayyip Erdogan zegt dat de hervormingen eenvoudigweg nodig zijn om aan de eisen van de Europese Unie te voldoen.

Waarnemers menen dat er een gerede kans bestaat dat het Constitutionele Hof het referendum zal tegenhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden