Turks-Nederlandse vakantieganger schreef 'dief' en 'dictator' over Erdogan, en mag nu Turkije niet uit

Wat een vakantiebezoek had moeten worden, werd voor een Turkse Nederlander een verblijf zonder duidelijke einddatum. De man, van wie de identiteit niet bekend is, werd vorige week opgepakt voor verhoor en mag het land voorlopig niet verlaten. In discussies op sociale media had hij de woorden 'dief' en 'dictator' gebruikt in relatie tot president Erdogan, schrijft Trouw.

President Erdogan op een foto die is verspreid door het presidentiële persbureau. Beeld anp
President Erdogan op een foto die is verspreid door het presidentiële persbureau.Beeld anp

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg afgelopen vrijdag een telefoontje van de man, bevestigt een woordvoerder. Hij verklaarde direct na zijn aankomst op het vliegveld van Istanbul te zijn verhoord. Daarna werd hij vrijgelaten, maar kreeg wel een uitreisverbod.

De man is opgepakt om politieke redenen, concludeert Trouw. Hij zou te horen hebben gekregen dat er al langer een onderzoek naar hem loopt en dat hij wordt verdacht van belediging van president Erdogan.

De conclusie dat het gaat om een politieke arrestatie is te voorbarig, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. 'Alles wat we nu weten, komt van de man zelf. Er moest eerst worden gekeken wat er precies aan de hand is, voordat we aannemen wat de reden is van het uitreisverbod. We kaarten het aan bij de autoriteiten.' Met de man is vandaag nog contact geweest.

Reisadvies

De Tweede Kamer heeft vanmiddag verontwaardigd gereageerd op het nieuws. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma roept minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op tot gezamenlijke Europese actie. Ook vindt hij dat in het reisadvies voor Turkije duidelijker moet worden gewaarschuwd voor de 'onvoorspelbare situatie' in het land. Duitsland raadt zijn Turks-Duitse burgers zelfs af om naar Turkije te gaan.

Het Nederlandse ministerie is niet van plan om het reisadvies aan te passen. 'Er staat al in dat het beledigen van het staatshoofd verboden is', zegt een woordvoerder. 'Er is heel veel strafbaar in Turkije, dat nemen we niet allemaal op in het reisadvies. Dit wel, daar hebben we heel bewust voor gekozen. We raden mensen aan om het reisadvies goed te checken.'

Fragment uit het Nederlandse reisadvies voor Turkije

Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten geldt als belediging. Daarvoor kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. De Turkse overheid kan ook overgaan tot vervolging voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan.

Lijstje met tien namen

In april bleek al dat een tiental Turkse Nederlanders in Turkije verbleef met een uitreisverbod. Daarover zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken nu dat het gaat om een doorlopend lijstje waarop gemiddeld tien Turkse Nederlanders staan. 'Soms komen daar namen bij, soms gaan er namen af.' Hoe lang een gemiddeld uitreisverbod duurt, is niet te zeggen.

Het toerisme zat volgens het Turkse statistiekbureau net weer een beetje in de lift, na een lange dip sinds de mislukte staatsgreep vorig jaar. In het tweede kwartaal kozen 8,9 miljoen mensen Turkije uit als vakantiebestemming - 18 procent meer dan dezelfde periode in 2016. Ruim een tiende daarvan zijn Turken die in het buitenland wonen. Het is nog maar de vraag hoe lang dat zo blijft, nu vakantiegangers dit uitreisverbod, de vermissing van drie Haaksbergenaren en een schietpartij afgelopen weekend in badplaats Bodrum op het netvlies hebben. Daarnaast werden er de afgelopen week zo'n duizend Turkse inwoners opgepakt wegens vermeende banden met de Gülen-beweging, de Koerdische Arbeiderspartij PKK of terreurbeweging IS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden