Turks-Nederlandse juriste drijvende kracht achter leegloop Gülenscholen

Een drijvende kracht achter de uittocht van leerlingen en personeel bij vermeende Gülenscholen in Amsterdam en Zaandam blijkt een Erdogan-lobbyiste die zelf geen kinderen op de scholen heeft. Het gaat om Sükran Ince, een Turks-Nederlandse juriste van begin 30 die zich bij de laatste parlementsverkiezingen in Turkije kandidaat stelde namens Erdogans AK-partij.

Janny Groen en Tjerk Gualthérie Van Weezel
Een vrouw loopt langs basisschool de Witte Tulp. De school wordt gelinkt aan de Gülenbeweging. Beeld anp
Een vrouw loopt langs basisschool de Witte Tulp. De school wordt gelinkt aan de Gülenbeweging.Beeld anp

Ook was zij secretaris van de Nederlandse afdeling van de UETD, een aan de AKP-gelieerde organisatie in Europa.

Half augustus stuurde Ince als voorzitter van de actiegroep Veilig naar school een lijst van 109 scholieren van De Witte Tulp, een aan Gülen gelieerde basisschool in Amsterdam-West, naar de gemeente. Het gaat volgens Ince en haar comité om kinderen uit 'vaderlandslievende gezinnen' die na de vakantie niet meer willen terugkeren op de school.

De gemeente deed verder weinig met die lijst omdat verwijderen van kinderen een verantwoordelijkheid van ouders is.

Maar bij een aantal ouders en bij personeel van de school heeft het bestaan van die lijst wel tot onrust geleid. Het is in hun ogen een koud kunstje om de leerlingen die niet op die lijst staan in Ankara als Gülen-aanhangers aan te geven. Bovendien zouden er ook leerlingen op de lijst staan die helemaal niet van school willen. Ouders van die kinderen zouden zich geïntimideerd voelen om hun kind over te plaatsen.

Turkse twisten in rechtbank om veiligheid basisschool De Roos
Raadsman Ejder Köse richt zich in de Haarlemse rechtbank tot de vele journalisten, die in de Haarlemse rechtbank de zaak volgen die de vermeende 'Gülenschool' De Roos uit Zaandam heeft aangespannen tegen vier moeders. Die zouden tientallen ouders hebben opgehitst om hun kinderen van De Roos te halen (+), een school die in hun visie wordt bestuurd door 'landverraders'.

U geeft ze aan, wij doen de rest
De Turkse twisten worden niet alleen op het schoolplein uitgevochten, maar ook op sociale media en Whatsapp zijn 'klikturken' actief. (+)

Ince was vrijdagmiddag ook aanwezig bij de rechtszaak tegen de vier moeders die er door basisschool de Roos uit Zaandam van worden beschuldigd dat zij via Whatsapp een hetze tegen de school voeren. Ince stond de vrouwen terzijde en bestempelde haar rol daar tegenover de Volkskrant als 'bemiddelaar namens de ouders'.

Eerder deze week sprak ze uitgebreid met staatspersbureau AA. Ince klaagt daar dat 'vaderlandslievende families' in Nederland weliswaar de vrijheid hebben hun kinderen van scholen af te halen, maar dat de besturen van de Gülenscholen daar niet aan meewerken. Ook beklaagt zij zich over de rechtszaken en het slechte beeld dat de scholen van vertrekkers scheppen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden