Turks-Nederlandse artsen laken opmerkingen Kuzu: 'Ongefundeerd en schadelijk'

Drie Turks-Nederlandse artsen hebben in een ingezonden brief in de Volkskrant hun ongenoegen geuit over de opmerkingen van Denk-politicus Tunahan Kuzu eerder deze week. Hij beweerde dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder 'de stekker eruit trekken'. De chirurg, tandarts en longarts noemen de uitspraken 'ongefundeerd en juist schadelijk voor het vertrouwen van de patiënt'.

Portret van DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu. Beeld anp
Portret van DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu.Beeld anp

Ze schrijven de brief namens de artsencommissie van Tannet, een netwerkorganisatie van Turks-Nederlandse professionals en wetenschappers. De zorg in Nederland wordt volgens de drie artsen geleverd 'door een beroepsgroep gekenmerkt door diversiteit in afkomst, religie, geslacht en leeftijd'. Ze benadrukken dat medici nooit lichtvaardig besluiten nemen rond het levenseinde en dat zij zich daarom niet herkennen in wat Kuzu zegt. Eerder gaf artsenorganisatie KNMG hetzelfde signaal af.

Volgens Kuzu zeggen artsen eerder dat patiënten uitbehandeld zijn als het oudere migranten zijn die de Nederlandse taal nooit goed onder de knie hebben gekregen. Hij zegt de zaak verder te gaan uitzoeken. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde de uitspraken van Kuzu kwalijk, omdat ze mensen angst aanjagen voor de zorg. Tegelijk riep ze mensen op mogelijke misstanden te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tot op heden zijn daar nog geen signalen binnengekomen.

De Volkskrant onderzocht de beweringen deze week in de factcheckrubriek Wat is Waar? 'Een taalbarrière bemoeilijkt het verstrekken van goede zorg, maar concrete gevolgen, zoals de dood van een patiënt, zijn lastig te onderzoeken', luidde de conclusie. En: 'Omdat Kuzu weigert met de Volkskrant te praten, valt niet te controleren of de door hem geschetste situatie echt heeft plaatsgevonden. Een incident valt natuurlijk niet uit te sluiten, maar dat artsen op basis van knipperen met de ogen 'de stekker eruit zouden trekken' is hoogst onwaarschijnlijk.' Lees hier de hele factcheck terug.

Lees hier de ingezonden brief

Naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant over de partij Denk die beweert dat artsen eerder geneigd zijn de stekker eruit te trekken bij patiënten met een migratieachtergrond, voelen wij ons genoodzaakt namens de artsencommissie van Tannet (Turks Academisch Nederlands Netwerk) te reageren.

De Nederlandse gezondheidszorg behoort kwalitatief tot een van de beste in de wereld. Door hardwerkende artsen en medisch specialisten wordt dagelijks met veel persoonlijke aandacht en professionaliteit medische zorg aan iedereen geleverd. Deze zorg wordt geleverd door een beroepsgroep gekenmerkt door diversiteit in afkomst, religie, geslacht en leeftijd.

Dergelijke ongefundeerde opmerkingen kunnen schadelijk zijn voor diezelfde patiënten waar de heer Kuzu voor meent op te komen en ondermijnt hun vertrouwen. Juist omdat in het bijzonder artsen dagelijks geconfronteerd worden met het onderwerp levenseinde, zullen die artsen hier om die reden nooit lichtzinnig over denken en doen. Dergelijke besluitvorming gebeurt op basis van zorgvuldig vastgelegde medische protocollen en altijd in teamverband.

Daarom willen wij laten weten ons niet in het geschetste beeld te herkennen.

Tannet Artsencommissie

Ç. Öztürk, chirurg
A. Uslu, tandarts
I. Bahçe, longarts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden