Turks leger vraagt herziening van coup-processen

ISTANBUL - Het leger in Turkije heeft justitie donderdag verzocht om herziening van twee rechtszaken waarin officieren zijn veroordeeld voor het beramen van coups. Aanleiding zijn beschuldigingen van premier Erdogan dat hij doelwit is van een complot van aanklagers die behoren tot een machtig moslimgenootschap.

Het gaat de Turkse strijdkrachten om honderden militairen die de laatste twee jaar zijn veroordeeld in de geruchtmakende Moker- en Ergenekon-strafzaken. Die officieren zeiden altijd al dat zij er in werden geluisd door aanhangers van Fethullah Gülen, een machtige Turkse moslimgeestelijke. De legertop stelt in zijn verzoek dat politiemensen, aanklagers en rechters 'pleidooien van advocaten hebben genegeerd en bewijs hebben gemanipuleerd'.

Dat de strijdkrachten nu met hun verzoek komen, is een gevolg van een corruptieschandaal rond Erdogans gematigd islamistische regering. De premier verdenkt aanhangers van de moslimgeestelijke Gülen ervan achter de corruptiebeschuldigingen te zitten. 'Er is een bende actief binnen de staat', aldus Erdogan. 'Een bende gehuld in een mantel van vroomheid.' Nu de premier zelf zegt het doelwit te zijn van een samenzwering van Gülen en diens mensen, hoopt het leger op een gewillig oor. Yalçin Akdogan, een belangrijke adviseur van de premier, suggereerde onlangs in een column in een regeringsgezinde krant dat de militairen inderdaad het slachtoffer zijn geworden van een justitiële samenzwering.

De 72-jarige religieus leider Gülen leeft in zelf verkozen ballingschap in de Verenigde Staten. Zijn aanhangers runnen in Turkije een netwerk van scholen, bedrijven en media en zijn sterk vertegenwoordigd in politie en justitie. De afgelopen tien jaar steunde de geestelijke de vroom-islamitische Erdogan in diens gevecht met Turkijes oude seculiere elite en met het voorheen machtige leger. Nu die vijanden min of meer bedwongen lijken, liggen de twee mannen steeds heviger overhoop. In de aanloop naar de in maart te houden gemeenteraadsverkiezingen is hun machtsstrijd geëscaleerd.

Gülen vervloekte Erdogan en diens getrouwen onlangs. 'Laat God hun huizen door vuur verwoesten en hun eenheid breken', fulmineerde de geestelijke.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden