Turks leger steekt weer grens met Syrië over: 'aanval op IS-strijders'

Turkse troepen zijn zaterdag opnieuw de Syrische grens overgegaan, nu op een andere plek. Tanks trokken ten zuiden van de stad Gaziantep de Syrische grens over naar het plaatsje al-Rai. Volgens meldingen van Turkse media is de aanval daar specifiek gericht op de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Het Syrische grensplaatsje al-Rai ligt ruim 150 kilometer ten noordwesten van de stad Raqqa, het Syrische hoofdkwartier van IS.

Syrische burgers vluchten van de confrontatie tussen IS-strijders en Turkse soldaten ten westen van de grensstad KarkamisBeeld afp

Het offensief wordt grotendeels uitgevoerd door Syrische rebellen die gesteund worden door Turkije. Verschillende dorpjes in de buurt van al-Rai zouden al door de rebellen zijn ingenomen. 'We werken vanaf al-Rai richting de bevrijde dorpen ten westen van Jarablus', aldus rebellenkolonel Ahmed Osman tegen persbureau Reuters. Jarablus werd anderhalve week geleden bevrijd van IS door de door Turkije gesteunde rebellen.

De Verenigde Staten maakten zaterdag daarnaast bekend dat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag met een nieuw mobiel raketsysteem doelwitten van IS bij de grens tussen Turkije en Syrië hebben geraakt.

Succesvol

Vrijdag zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat het eerste Turkse offensief in Syrië tot nu toe succesvol is verlopen. Zijn land zou erin geslaagd zijn extremisten van Islamitische Staat (IS) en de Koerdische YPG-militie te verdrijven uit een gebied van 400 vierkante kilometer langs de grens met Syrië.

Tegelijkertijd klaagde Turkije dat de YPG zich nog steeds niet heeft teruggetrokken achter de rivier de Eufraat, zoals zij zou hebben toegezegd. De YPG verklaarde eerder de westelijke of rechteroever van de Eufraat al te hebben ontruimd. De Verenigde Staten, de beschermheer van de Koerdische strijdgroep, stelde dat vrijwel alle YPG-strijders zich hebben teruggetrokken.

Lees ook

De angst regeert als het gaat om het aanspreken van president Erdogan op zijn strijd tegen de Koerden, stelt schrijver Celal Altuntas.

Door de inval van Turkije in Syrië, die in het belang van Iran en Rusland is, komt de VS alleen te staan. Lees hier het opiniestuk van Marcel Kurpershoek.

Eufraat Schild

Anderhalve week geleden viel Turkije onverwacht buurland Syrië binnen. Het militaire offensief 'Eufraat Schild' richt zich niet alleen tegen IS - de terreurorganisatie bezit grond in Syrië vlak bij de Turkse grens - maar ook tegen de Syrische Koerden, die op hun beurt IS weer bestrijden.

Deze week lieten de Koerden weten dat er een staakt-het-vuren is overeengekomen met het Turkse leger, maar Turkije ontkende dit ten stelligste.

De verwarring over het al dan niet overeengekomen akkoord is een tegenvaller voor de Amerikanen, die uit alle macht proberen om de twee vechtende partijen in de Syrische grensstreek uit elkaar te houden. Zowel de Turken als de Koerden zijn bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS.

Uitstel

Volgens een Turkse zegsman zat de inval al twee jaar in de planning. Bezwaren van de Amerikanen en van enkele Turkse commandanten, alsmede verzet van Rusland zorgden telkens voor uitstel. Maar na de bloedige aanslag op een Koerdische bruiloft in de Turkse stad Gaziantep, die de Turkse regering toeschreef aan IS, bezwoer Ankara het grensgebied te zuiveren van IS-strijders.

Islamitische Staat verliest niet alleen terrein in Syrië, ook in Irak staat de radicale beweging onder toenemende druk. In Irak heeft IS dit jaar de helft verloren van het gebied dat de terreurgroep in 2014 en 2015 veroverde op het Iraakse leger en Koerdische milities.

Turkse tanks steken de Syrische grens overBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden