Turks-Koerdische asielzoekers mogen voorlopig blijven

Staatssecretaris Schmitz van Justitie heeft woensdag besloten om tijdelijk geen Turks-Koerdische asielzoekers meer het land uit te zetten. Zij nam deze beslissing op grond van Amnesty-rapporten waarin wordt gesteld dat deze asielzoekers risico lopen slachtoffer te worden van ernstige mensenrechten-schendingen wanneer zij terugkomen in oost-Turkije....

INEKE JUNGSCHLEGER

Van onze verslaggeefster

Ineke Jungschleger

RIJSENHOUT/DEN HAAG

Voor vijf Koerden die sinds ruim drie weken in hongerstaking zijn in een opvangwoning in Rijsenhout, betekent dit dat zij in ieder geval in Nederland kunnen blijven totdat het ministerie van Justitie een nieuw ambtsbericht heeft ontvangen over de situatie in Turkije. De hongerstakers kregen woensdag bezoek van twee vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie, die hen op de hoogte stelden van deze nieuwe ontwikkeling.

'Wij blijven erbij dat hongerstaken niet leidt tot een vluchtelingenstatus' zegt een woordvoerder van het ministerie. 'Dat is gisteren ook meegedeeld aan de mensen in Rijsenhout.'

Het ministerie is sinds woensdag in gesprek met de advocaten van de vijf asielzoekers. In afwachting van het resultaat blijven zij hongeren. De vijf mannen liggen op matrassen naast elkaar in de slaapkamer van de opvangwoning waar twee van hen wonen.

Vrienden houden hen dag en nacht gezelschap en koken beneden in de keuken voor zichzelf. De hongerstakers, die sinds 15 december geen voedsel meer tot zich hebben genomen, hebben blijkbaar geen hinder van opstijgende etenslucht. Zij liggen roerloos in hun slaapzakken.

De huisarts bezoekt ze dagelijks en houdt contact over hun toestand met M. van Eijndhoven, sociaal geneeskundige bij de GG & GD in Amsterdam. Op advies van de artsen zagen de hongerstakers ervan af ook het drinken van water te staken. De artsen geven geen informatie over de medische toestand van de hongerstakers. 'Wij bezoeken hen en adviseren hoe te handelen', zegt Van Eijndhoven. Voeden onder dwang wordt in Nederland niet gedaan, behalve bij kinderen onder de twaalf jaar en bij mensen die ernstig psychisch gestoord zijn.

Wanneer iemand nadrukkelijk en consequent volhoudt dat hij niet wil worden behandeld, is die beslissing voor de arts verplichtend. Van Eijndhoven: 'Twee artsen moeten, onafhankelijk van elkaar, vaststellen dat iemand deze beslissing neemt.' Daarom heeft de huisarts de hulp ingeroepen van de GG & GD.

Een gezond mens kan veertig dagen zonder voedsel leven. Daarna wordt de situatie kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden