Turks isolement

HET GROOTSCHEEPSE offensief van NAVO-lid Turkije in noord-Irak is zinloos en verwerpelijk. De regering in Ankara wil met de operatie, waarbij vliegtuigen, tanks, artillerie en 35 duizend militairen zijn betrokken, noord-Irak zuiveren van de Koerdische PKK....

Omdat de omvang van het offensief niet in verhouding staat tot het doel - Turkije spreekt over het uitschakelen van ongeveer 2500 PKK-strijders - is het vermoeden ontstaan dat Ankara nog andere doelen nastreeft. Premier Çiller sprak over het 'opheffen van het machtsvacuüm' in noord-Irak en over een 'internationale oplossing' voor dit gebied. Dit duidt erop dat het Ankara om meer gaat dan het tot over de grens achtervolgen van terroristen.

Dat in noord-Irak een machtsvacuüm heerst, is juist. Sinds de VN hier een 'veilig gebied' hebben geschapen voor de door Saddam Hussein wreed onderdrukte Iraakse Koerden, is een autonoom Koerdistan ontstaan. De Iraakse Koerden zijn echter onderling verdeeld en bestrijden elkaar. Van een stabiel bestuur is dus geen sprake.

Dit geeft Turkije echter nog niet het recht dagenlang noord-Irak te bombarderen en het gebied met een grote troepenmacht binnen te trekken. Met het schenden van internationaal erkende grenzen kan premier Çiller de door haar gewenste 'internationale oplossing' niet bereiken, integendeel. Verschillende Europese landen hebben de Turkse inval veroordeeld.

In Europa bestaat grote bezorgdheid over het lot van de Koerdische vluchtelingen in noord-Irak. Het 'veilige gebied' werd in deze regio geschapen om de vluchtelingen te beschermen. De omvang van het Turkse geweld maakt Ankara's belofte de burgerbevolking te ontzien, ongeloofwaardig. Er zijn al berichten over aanvallen op Koerdische dorpen en honderden vluchtelingen. Daarbij komt dat Turkije in het verleden vele malen is aangeklaagd wegens het schenden van de mensenrechten.

De Turkse regering kan niet het recht worden ontzegd in eigen land terrorisme te bestrijden. Maar Turkije heeft noch het recht de Koerdische minderheid met geweld te onderdrukken, noch mag het massaal een ander land binnenvallen.

De ministers van de Europese Unie, die donderdag met Çiller hebben gesproken, hebben terecht verlangd dat de invasie direct wordt beëindigd. Als Ankara dat niet doet, plaatst het zichzelf in een isolement. Want dan heeft het Europese Parlement groot gelijk als het straks het onlangs bereikte akkoord tussen de EU en Turkije over een douane-unie verwerpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.