Turks dagblad voorziet Merkel van Hitlersnor

BERLIJN Ruim zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog altijd columnisten en karikaturisten die met een uitbundig vertoon van hakenkruisen hun misnoegen over Duitsland tot uiting willen brengen....

Sander van Walsum

Dit buitenissige standpunt werd bekrachtigd met een foto van Angela Merkel waarop een rood hakenkruis was aangebracht. Alsof dat nog niet genoeg was, werd de bondskanselier – eveneens op de voorpagina – door huiskarikaturist Kemal Güler afgebeeld met een Hitlersnor en vampiertanden. In de ene hand houdt zij een bebloede staf (met opnieuw een hakenkruis) vast, met de andere maakt zij een afwerend gebaar. ‘Turken eruit!’, luidt de begeleidende tekst.

Dit is het vileine commentaar op de nieuwe Duitse immigratiewet die sinds 1 september van kracht is. Deze wet, die door een grote meerderheid van de Bondsdag werd gesteund, bemoeilijkt de gezinshereniging, en legt migranten bepaalde inspanningsverplichtingen op. Ook bondspresident Horst Köhler, die elk wetsontwerp aan de Grondwet toetst, heeft er niets ontoelaatbaars in kunnen ontdekken.

Toch wordt ze in Turkije consequent als ‘anti-Turken wet’ aangeduid. Omdat migranten die tot dezelfde culturele familie behoren als de Duitsers er minder door zouden worden gehinderd dan Turken. Volgens Vakit-columnist Hasan Karakaya rechtvaardigt dit de conclusie dat Merkel de Duits-etnische suprematie wil vestigen.

In Turkije is men inmiddels vertrouwd met die onnavolgbare zienswijze. Er woedt namelijk al maanden een felle campagne tegen de Duitse immigratiewet. In juli liet een aantal Turkse organisaties uit protest verstek gaan bij de door bondskanselier Merkel belegde Integratietop. De Duitse correspondent van Turkijes grootste dagblad, Hürriyet, beschuldigde haar bij die gelegenheid – heel opbouwend – van ‘puur racisme’. De Turkse regering drong er bij bondspresident Köhler op aan de wet niet te ondertekenen.

De scheutige inzet van hakenkruisen door Vakit wekt in Duitsland overigens nauwelijks verbazing. Bij eerdere gelegenheden had de islamitische krant (oplage: circa 70 duizend exemplaren) toenmalig minister Otto Schily (Binnenlandse Zaken) al als nazi in dienst van het zionisme geïdentificeerd.

Sander van Walsum

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden