Turks-Cyprioten laten acht mogelijke moordenaars vrij

De Turks-Cypriotische autoriteiten hebben dinsdag noodgedwongen acht verdachten van een drievoudige moord vrijgelaten omdat de Grieks-Cypriotische autoriteiten weigerden aanvullend bewijsmateriaal te overhandigen....

De verdachten zijn alle Turks-Cyprioten die op Grieks-Cypriotisch grondgebied de Turks-Cypriotische zakenman Elmas Güzelyürtlu, diens vrouw Zerrin en hun 15-jarige dochter Eylul ombrachten. Zij waren alledrie gedood door een schot in het hoofd.

De moord zou een afrekening betreffen in het criminele milieu. De drie lijken werden op 15 januari gevonden in Güzelyürtlu's auto op de weg van de zuidelijke stad Larnaca naar Nicosia.

In de dagen daarna werden de acht verdachten aangehouden door de politie van het Turkse noorden, waarnaar ze waren uitgeweken. Van drie van hen zouden DNA-sporen zijn aangetroffen op de plaats van de misdaad.

De Grieks-Cypriotische politie stuurde een kopie van een internationaal arrestatiebevel naar het kantoor van de Verenigde Naties op het gedeelde eiland, dat het document overhandigde aan de Turks-Cyprioten. Rechtstreekse contacten tussen de korpsen bestaan niet, omdat Nicosia geen enkele Turks-Cypriotische autoriteit erkent. Vervolgens verzochten de Turks-Cyprioten om aanvullend bewijsmateriaal, in het bijzonder de resultaten van het DNA-onderzoek, dat door de overzijde werd geweigerd.

De Grieks-Cyprioten beweerden zwaarwegend bewijs te hebben tegen vijf van de acht verdachten. Op hun beurt weigerden de Turks-Cyprioten de verdachten uit te leveren aan de tegenpartij omdat volgens de grondwet van 1960 misdaden van Turks-Cyprioten jegens landgenoten moeten worden behandeld door een Turkssprekende rechtbank.

De Turks-Cypriotische procureur-generaal Akin Sait zei dat er onvoldoende bewijs was om de mannen langer vast te houden.

President Tassos Papadopoulos verklaarde dat 'het bezettingsregime illegaliteit aanmoedigt door de verdachten vrij te laten en de indruk te geven dat het bezette Noorden een vluchthaven is voor verdachten en criminelen'.

Westerse diplomaten ergeren zich aan de Grieks-Cypriotische weigering tot samenwerking. In het verleden heeft bijvoorbeeld Scotland Yard samengewerkt met de Turks-Cypriotische autoriteiten, ofschoon die slechts door Turkije worden erkend. Niemand vond toen dat Groot-Brittannië daarmee Turks Cyprus feitelijk erkende.

De Turks-Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Serdar Denktash beschuldigde Nicosia ervan 'alle verzoeken tot samenwerking te hebben weggewuifd' en vroeg zich af waarom er geen oplossing was bedacht op humanitaire gronden.

De Verenigde Naties, die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van orde en veiligheid op Cyprus, verklaarden 'niet blij te zijn' met de jongste ontwikkelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden