Turkmenen stemmen zonder het te weten

Turkmenistan heeft een nieuw parlement. Het regime van de Turkmeense dictator Nijazov heeft maandag laten weten dat de parlementsverkiezingen zondag overeenkomstig internationale richtlijnen voor democratische verkiezingen zijn gehouden....

Van onze buitenlandredactie

Er zijn weinig internationale waarnemers geweest die deze bewering kunnen staven. Turkmenistan kent een bewind dat vergelijkbaar is met het regime in Noord-Korea. Eerder dit jaar zette Turkmenistan het plaatselijke hoofd van de organisatie voor vrede en samenwerking in Europa (OVSE) het land uit omdat zij 'slechts op zoek was naar negatief materiaal'.

Volgens de schaarse waarnemers die er wel waren, is het onduidelijk hoe de uitslag van de verkiezingen tot stand gekomen is. Er is slechts één partij toegestaan, de Democratische Partij van Turkmenistan, en er is geen campagne gevoerd.

In de hoofdstad Asjchabad wisten veel mensen niet eens dat er verkiezingen werden gehouden. Een inwoner verklaarde dat er zondag twee jonge vrouwen aan de deur kwamen met een groene stembus en enkele formulieren. Ze gaven de opdracht een stem uit te brengen.

De opkomst was volgens de autoriteiten 77 procent, opmerkelijk laag in vergelijking met vorige verkiezingen waar volgens officiële cijfers vrijwel alle kiezers kwamen opdagen.

De Turkmeense dictator Nijazov is een absoluut heerser. Hij heeft zichzelf de naam Turkmenbasi (vader van alle Turkmenen) gegeven. Overal in het land zijn afbeeldingen van hem te zien. Het kabinet, waarin voornamelijk ambtenaren zitting hebben, heeft geen enkele macht. Dissidenten worden opgesloten, er zijn geen vrije media en bioscopen zijn verboden. Het belangrijkste schoolboek is door Turkmenbasi zelf geschreven en vult volgens officiële bronnen 'de hiaten in de koran en de bijbel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden