Nieuws Vluchtelingencrisis

Turkije wil miljoen Syriërs terugsturen en huisvesten in eigen land

Turkije wil een miljoen Syrische vluchtelingen herhuisvesten in hun eigen land en zal mogelijk de migratieroute naar Europa weer openen als de Europese landen zich onvoldoende inspannen om dat plan te helpen uitvoeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dat donderdag gezegd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn toespraak donderdag in Ankara. Achter Erdogan portretten van hemzelf en Kemal Atatürk. Beeld AFP

‘Ons doel is om minstens een miljoen van onze Syrische broeders te laten terugkeren naar de veilige zone die we willen inrichten langs onze 450 kilometer lange grens’, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. Turkije is onlangs met de Verenigde Staten overeengekomen zo’n zone te vestigen, grotendeels in Koerdisch gebied.

Turkije vangt circa 3,6 miljoen Syriërs op die zijn gevlucht voor de bloedige burgeroorlog in hun land. Ongeveer 350 duizend Syriërs zijn volgens Turkije de afgelopen maanden al teruggekeerd. Het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van zo’n groot aantal vluchtelingen wordt in Turkije steeds kleiner.

De Turkse regering wil terugkerende vluchtelingen niet onderbrengen in tenten, maar in huizen. Die moeten echter nog worden gebouwd. ‘Geef ons logistieke steun en we zullen huizen bouwen tot 30 kilometer diep in Syrië’, zei de president.

Erdogan beklaagde zich erover dat zijn regering onvoldoende wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Hij bekritiseerde vooral de Europese Unie. ‘We kunnen deze last niet alleen dragen. Dus jullie moeten ons steunen. Zo niet, dan zijn we gedwongen de poorten weer te openen.’

Turkije en de EU sloten in 2016 een akkoord over de trek van Syriërs naar Europa. Turkije zou de migratie stoppen, op voorwaarde dat Europa financieel zou bijspringen. Ook zouden Turken zonder visum naar Europa moeten kunnen reizen, een belofte die niet is ingelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden