Turkije wil met actie bufferzone instellen in Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben tijdens de tweede dag van de zuiveringsactie in noord-Irak Koerdische bases van de PKK gebombardeerd. Volgens de woordvoerder van de generale staf zijn 24 leden van de PKK en acht Turkse soldaten gedood....

AFP; REUTER; THE GUARDIAN

AFP, Reuter, The Guardian

ANKARA/WASHINGTON

Golhan verklaarde dat 'het offensief zal worden voortgezet totdat elke terroristische organisatie in het noorden van Irak is onderdrukt en er een veiligheidszone is geïnstalleerd'. De minister maakte niet duidelijk hoe die veiligheidszone eruit zal zien en aan welke kant van de grens die zone zal liggen. Volgens Golhan nemen 35 duizend militairen aan de gecombineerde land-luchtactie deel die door dertien generaals wordt geleid.

De eerste beelden op de Turkse televisie toonden dinsdag soldaten met geweren, mitrailleurs en raketwerpers op de hoge besneeuwde heuveltoppen in noord-Irak. President Demirel zei op de tv dat 'Turkije vastbesloten is elke provocatie te weerstaan en de macht heeft dat te doen.' Hij verwierp de kritiek van de Europese Unie dat de grensoverschrijdende actie in strijd was met het internationaal recht.

In Silopi, vlak bij de grens met Irak, zei generaal Hasan Kundakci dat de troepen zonder noemenswaardige weerstand een gebied van 300 bij 32 kilometer hadden schoongeveegd. De Turkse luchtmacht heeft het kamp Bote, vlak bij Iran en 110 kilometer ten zuiden van de Turkse grens, platgegooid, aldus de generaal. Hij zei verder dat het Turkse offensief zich richt op vier sectoren waarin zich meer dan 20 PKK-kampen zouden bevinden.

Volgens goedingelichte zegslieden hebben de PKK-strijders zich al voor het Turkse offensief uit hun bases in noord-Irak teruggetrokken. Zij zouden zich hebben verplaatst naar de Turkse provincie Bingol en de hoge bergen in het noorden van de provincie Tunceli. Dat is ook het gebied waar de PKK zaterdag een aanval deed op een Turks militair konvooi en waarbij achttien militairen om het leven kwamen. Tunceli ligt 350 kilometer van de Turks-Iraakse grens.

De Turkse premier Ciller heeft de dood van de Turkse militairen in een telefoongesprek met de Amerikaanse president genoemd als reden voor het huidige offensief. In dat gesprek verzekerde zij dat het Turkse leger de burgers zal ontzien.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (Unhcr) gaf dinsdag uiting aan de toenemende internationale bezorgdheid over de omvang van de Turkse operatie. In Genève en Brussel spraken een VN-woordvoerder en de Unhcr-voorzitter Ogata hun zorg uit over het lot van Koerdische vluchtelingen in het Turks-Iraakse grensgebied tijdens de gevechtshandelingen.

De Unhcr-woordvoerder zei informatie te hebben ontvangen dat Turkse Koerden in het gebied rond Zakho bijeen waren gedreven en dat ze onder dwang over de grens naar Turkije waren gebracht. De Turkse regeringswoordvoerder Ferhat Ataman heeft deze berichten, onder andere geuit door het Iraakse Nationaal Congres, ontkend.

Namens de Europese Unie veroordeelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé de Turkse operatie als een schending van het internationaal recht en een schending van de soevereiniteit van Irak.

Juppé zal morgen als leider van een troika van Europese ministers van Buitenlandse Zaken een bezoek van een dag aan Ankara brengen. Zij zullen met de Turkse regering spreken over mensenrechten, Cyprus en de douane-unie met de EU waarover onlangs een akkoord werd bereikt.

In tegenstelling tot de reactie van de EU gaf de VS zijn goedkeuring, op voorwaarde dat de actie beperkt zal zijn in tijd en de burgerbevolking wordt gespaard. De woordvoerder van het Witte Huis zei dat president Clinton begrip had voor de Turkse behoefte om een fose klap aan de Koerdische rebellen toe te brengen.

Rusland sprak dinsdag zijn steun uit voor de actie en omschreef het als een binnenlandse aangelegenheid. Maar ook Moskou zei erop te rekenen dat Turkije zich uit noord-Irak zal terugtrekken, zodra het doel van de operatie is bereikt, en dat het Turkse leger de burgerbevolking zal ontzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden