Turkije wil asbestschip niet slopen

Het asbestschip Otapan moet waarschijnlijk terugkeren naar Nederland. De regering van Turkije geeft staatssecretaris Van Geel van Milieu geen toestemming het schip aan de Turkse kust te laten slopen....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Volgens de Turkse milieuminister Osman Pepe deugt de sloopvergunning niet. Daarin staat dat het Mexicaanse schip duizend kilo asbest bevat, terwijl in werkelijkheid 54 duizend kilo van de kankerverwekkende stof aan boord is.

Van Geel heeft zijn Turkse ambtgenoot maandag tijdens een bliksembezoek niet op andere gedachten kunnen brengen. ‘We worden hier niet geregeerd door de scheepswerven en ook niet door Nederland’, zei Osman Pepe op de Turkse televisie.

Volgens hem is het cruciaal dat landen elkaar onderling kunnen vertrouwen. Hij beriep zich op de conventie van Basel, die de internationale verwerking en export van giftig afval regelt.

De gedwongen terugkeer van de Otapan is een domper voor Van Geel. De minister heeft nog aangeboden het schip op de werf Simsekler (vlakbij Izmir) op milieuverantwoorde wijze te laten slopen, maar de Turken hebben dat aanbod genegeerd.

Vorige week bleek de sloopvergunning plotseling niet in orde. Volgens Greenpeace en PvdA-Kamerlid Samsom heeft Van Geel de werkelijke hoeveelheid asbest in de Otapan bewust verzwegen.

Nu moet het schip waarschijnlijk in Nederland worden ontmanteld, met alle kosten van dien. ‘Ik zie geen andere mogelijkheid’, zegt PvdA-Kamerlid Samsom. ‘Doorsturen naar India is wat mij betreft geen optie. Dan wordt het helemaal onverantwoord gesloopt.’

De PvdA’er heeft ook kritiek op sloopmethoden in Izmir. ‘Ze slepen dat schip het strand op en beginnen dan met de snijbrander.’

Turkije stuurde drie jaar geleden een Frans afvalschip terug dat over valse papieren beschikte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden