Turkije weet wie dader zelfmoordaanslag Suruç is

De Turkse autoriteiten hebben een verdachte van de zelfmoordaanslag, waarbij maandag in de grensstad Suruç bij Syrië 32 burgers om het leven kwamen, 'geïdentificeerd'. Op dit moment wordt de achtergrond van de verdachte onderzocht, zegt de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Lichamen van slachtoffers van de zelfmoordaanslagen worden door Suruc gedragen. Beeld afp
Lichamen van slachtoffers van de zelfmoordaanslagen worden door Suruc gedragen.Beeld afp

De premier voegde eraan toe dat de aanwijzingen zich opstapelen dat de groepering Islamitische Staat (IS) achter de terreurdaad zit.
Of de verdachte waar Davutoglu het over had nog leeft en welke rol hij zou hebben gespeeld, was niet direct duidelijk. Kort na de aanslag meldden politiemensen, ooggetuigen en de gouverneur van het gebied dat vermoedelijk een vrouw zichzelf had opgeblazen.

Davutoglu kondigde aan dat de regering extra veiligheidsmaatregelen treft aan de grens met Syrië. De aanslag in Suruç was gericht op enkele honderden jongeren die bijeen waren om te spreken over de wederopbouw van Kobani. Deze Syrische stad, op een kwartier rijden van Suruç, werd begin dit jaar door Koerdische strijders ingenomen, na maandenlange gevechten met IS.

Op videobeelden is te zien hoe leden van een socialistische jongerenbeweging zwaaien met vlaggen en leuzen roepen op het moment dat een explosie plaatsvindt. De doden en circa honderd gewonden vielen in de tuin van een cultureel centrum. 'Lichamen en ledematen lagen verspreid over het hele terrein,' vertelde een ooggetuige, de Koerdische acivist Mustefa Ebdi. Op Twitter waren beelden te zien van dodelijke slachtoffers. Eerder op de dag werden via Twitter foto's verspreid van jongeren die lachend aan lange tafels zaten te eten.

De lichamen werden bedekt met vlaggen en kranten. Met ambulances en privévoertuigen werden gewonden naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Een van de overlevenden, Fata Edemen (22), zei dat de jongeren van plan waren geweest om in Kobani opvang voor kinderen te verzorgen.

Turkse politie op de plaats waar maandag een aanslag werd gepleegd in Suruç. Beeld ap
Turkse politie op de plaats waar maandag een aanslag werd gepleegd in Suruç.Beeld ap

Islamitische Staat

De gouverneur van het district Suruç, Abdullah Ciftci, zei dat een vrouw zichzelf had opgeblazen. Hij herkende daarin de hand van IS. Ooggetuigen zeiden dat twee mannen met tassen de tuin waren binnengekomen en die tot ontploffing brachten.

Premier Recep Tayyip Erdogan sprak over een 'barbaarse daad.' Vice-premier Yalcin Akdogan noemde het een 'verwerpelijk terroristische aanslag.' Beiden beloofden een grondig onderzoek naar de toedracht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was het de bedoeling van de aanslagpleger(s) om tweespalt te zaaien onder de bevolking.

De politie in Istanbul heeft maandagavond hard ingegrepen toen enkele honderden Turken demonstreerden tegen de regering van president Erdogan. Ze waren samengekomen bij het Taksim-plein, na de bloedige aanslag in Suruç waarbij eerder maandag zeker 30 doden vielen. De autoriteiten houden aanhangers van Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de aanslag.

undefined

Nabestaanden rouwen bij de lichamen van slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Suruç. Beeld afp
Nabestaanden rouwen bij de lichamen van slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Suruç.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden