Turkije wees stilletjes Nederlandse spion uit

Turkije heeft vorig jaar in stilte een agent van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD uitgewezen. De AIVD-medewerker was als diplomaat verbonden aan de Nederlandse ambassade in Ankara. Waarom de AIVD'er is uitgewezen, is onduidelijk. De Turkse en de Nederlandse regering willen er niks over kwijt.

Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.

'Sorry maar dat is een no go-zone', reageert een ingewijde van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Ik heb mijn carrière en mijn gezin lief.' De AIVD zwijgt eveneens en verzoekt om discretie. 'Het noemen van de naam van deze man in combinatie met de AIVD is strafbaar', zegt een woordvoerder. 'Het is een staatsgeheim.'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst stationeerde zes jaar geleden voor het eerst een liaisonofficier op de Nederlandse ambassade in Ankara. Deze AIVD'er heeft als taak contact te onderhouden met de Turkse inlichtingendienst. Daarnaast moet hij zelf inlichtingen vergaren, onder meer over moslimextremisme en -terrorisme.

De uitgewezen AIVD'er deed in Turkije onder meer onderzoek naar de Turkse Hizbullah, een radicaal-islamitische beweging die in het verleden aanslagen pleegde in Turkije. Een aantal Hizbullah-extremisten heeft zich in Nederland gevestigd. Turkse terreurbestrijders vermoeden dat ook de leider van de beweging zich schuilhoudt in Nederland of Duitsland.

De AIVD'er is na zijn uitwijzing overgeplaatst naar een Nederlandse ambassade elders in het Midden-Oosten. Hij heeft daar officieel een gewone diplomatieke functie, maar hij werkt waarschijnlijk nog steeds voor de AIVD. Gisteren was hij noch op de ambassade noch op zijn mobiele nummer bereikbaar. Of in Ankara een nieuwe AIVD-agent is gestationeerd, is onduidelijk.

Wilders
Nederlandse diplomaten hebben de laatste maanden hun best gedaan om de uitwijzing uit de publiciteit te houden, uit vrees voor negatieve gevolgen voor de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Die relatie staat al onder druk door de gedoogsteun van Geert Wilders' PVV voor de regering-Rutte.

De Turkse regering vindt bovendien dat Nederland, net als enkele Scandinavische landen, te weinig meewerkt in de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De Turken ergeren zich eraan dat aan de PKK gelieerde organisaties openlijk opereren in Nederland, terwijl de PKK ook in Europa officieel is aangemerkt als een terroristische organisatie.

De Turkse justitie beschuldigt Nederland er ook van te hebben bijgedragen aan de financiering van de PKK. Turkse aanklagers baseren die beschuldiging op financiële steun die Nederland enige tijd geleden heeft gegeven aan een mensenrechtenorganisatie in Zuidoost-Turkije, waar veel Koerden wonen. Met dit geld zou volgens de Turken - indirect - de PKK zijn gefinancieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden