Nieuws

Turkije vindt opnieuw gas in Zwarte Zee, en dat is vooral van strategisch belang

Turkije heeft opnieuw gas gevonden in de Zwarte Zee. Het boorschip Fatih heeft 135 miljard kubieke meter gas aangetroffen in de zeebodem, zo heeft president Recep Tayyip Erdogan vrijdag meegedeeld. Vorig jaar werd al 405 miljard kubieke meter gevonden.

Erdogan op archiefbeeld. Beeld via REUTERS
Erdogan op archiefbeeld.Beeld via REUTERS

De vondsten zullen Turkije vanaf 2023, wanneer de exploitatie naar verwachting van de Turkse regering begint, minder afhankelijk maken van de import van energie. Op het ogenblik is Turkije daarvan vrijwel geheel afhankelijk. Olie en gas zijn voornamelijk afkomstig uit Rusland, Iran en Azerbeidzjan. Vloeibaar gas (lng) wordt afgenomen van de VS, Qatar, Nigeria en Algerije.

De zoekoperaties in het Sakarya-veld gaan door, zei de Turkse president. Inmiddels worden twee boorschepen ingezet. ‘Als God het wil komt er meer goed nieuws uit de regio’, zei Erdogan in een toespraak in de kustprovincie Zonguldak.

Infrastructuur

Uitzonderlijk groot zijn de vondsten niet, naar internationale maatstaven. Het Zohr-gasveld in de Middellandse Zee bij Egypte bijvoorbeeld is bijna drie keer zo groot. De aardgasvoorraden in Groningen waren ooit ruim tien keer zo groot als de Turkse vondsten. Ook zijn door de exploitatie miljarden euro’s nodig aan investeringen in infrastructuur. Zo moet er een pijplijn van 160 kilometer worden aangelegd.

De beschikking over eigen gas is vooral van strategisch belang. Het stelt Turkije in staat zich in onderhandelingen met leveranciers, zoals Rusland, minder afhankelijk op te stellen. Moskou gebruikt zijn machtspositie bovendien om invloed uit te oefenen op het buitenlands beleid van Ankara. Met een eigen gasproductie kan Turkije zich daar deels aan onttrekken.

De Zwarte Zee is niet de enige plek waar Turkije naar gas zoekt. Ook in de Middellandse Zee waren Turkse schepen vorig jaar bezig met bodemonderzoek. Dat leidde tot oplopende spanningen met aartsrivaal Griekenland, omdat Turkije ook onderzoek deed in wateren die Griekenland als zijn exclusieve economische zone beschouwt.

Daarbij kwam het zelfs tot een botsing tussen marineschepen van de twee Navo-lidstaten. Sinds begin dit jaar zijn de buurlanden weer met elkaar in gesprek. De Europese Unie steunt Griekenland in het geschil.

Gasoorlog rond de Middellandse Zee

Met een uitgekiende strategie probeert Turkije een sleutelrol te verwerven in het mondiale transport van gas. Daarmee kan het zijn positie op het wereldtoneel enorm versterken. Zeer tegen de zin van buurlanden in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden