Turkije verdeelt grootste fractie europarlement

Het eventuele lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie leidt tot diepe verdeeldheid bij de grootste fractie in het Europees parlement, de Europese Volkspartij EVP, waartoe ook het CDA behoort....

ANP

Het Europees Parlement komt deze week met een advies aan de Europese leiders, die vrijdag beslissen over het beginnen van onderhandelingen met Turkije. De Duitse EVP-leider Pöttering zei 'zelf te behoren tot het kamp van degenen die vinden dat er een speciaal partnerschap met Turkije moet komen', dat wil zeggen dat Turkije geen lid mag worden. Hij zegt te vrezen dat Europa van karakter verandert met Turkije erbij.

Vrijwel alle Duitse en Franse leden van de EVP zullen dat standpunt delen. Opmerkelijk genoeg ligt een verslag van hun Nederlandse partijgenoot Eurlings (CDA) aan de basis van het advies van het parlement. Eurlings wil wel beginnen met onderhandelingen, zij het onder enkele voorwaarden. 'Mijn verslag is constructief naar niet naief', aldus Eurlings.

Ook de liberalen zijn verdeeld. Mogelijk stemmen de VVD'ers tegen als niet de toon van het advies wat strenger wordt.

De linkse fracties zijn in het algemeen pro-Turkije. 'De kans om dit grote land tot een westerse democratie te maken, is een vredesdividend dat je je niet mag laten ontglippen', zei leider Schulz van de sociaaldemocraten.

De kans is groot dat het parlement later deze week het verslag van Eurlings aanneemt en dus adviseert te praten met Turkije over lidmaatschap van de EU.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden