Turkije: twee vliegtuigen schonden luchtruim

Volgens NAVO-lidstaten moet Turkije 'het hoofd koel houden' nadat een Russisch vliegtuig mogelijk het luchtruim van de Turken schond. Dit hebben diplomaten gezegd na spoedoverleg van de NAVO in Brussel. Twee Turkse F16's schoten dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neer bij de Syrische grens. Een ander gevechtsvliegtuig, dat volgens de Turken ook het luchtruim schond, is niet neergehaald. Dit blijkt uit een brief van de Turkse regering aan de VN in handen van persbureau AP.

Turken demonstreren tegen Ruslands buitenlandbeleid in Istanboel Beeld afp

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat het toestel het Turkse luchtruim heeft geschonden, zoals Turkije beweert. Een bron bij de NAVO en een Amerikaanse bron bevestigen de Turkse lezing tegenover persbureau AP.

Volgens de Turkmeense brigade zijn de twee inzittende Russische piloten door de Turkmenen in Syrië doodgeschoten, maar dit is niet bevestigd. De Russen meldden dinsdagavond dat een van de twee piloten zou zijn omgekomen.

De VS gaan onderzoeken waar het vliegtuig precies is neergehaald. Russische autoriteiten zeggen dat het vliegtuig boven Syrië vloog. Bronnen bij het ministerie Defensie in Moskou melden volgens persbureau Interfax bovendien dat het Russische vliegtuig vanaf de grond is neergehaald, ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dit. De Turken ontkennen dit weer.

Het neerhalen van het vliegtuig heeft ernstige gevolgen voor de relatie tussen Rusland en Turkije. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin in een reactie laten weten. Hij noemt het incident 'een dolkstoot in de rug'. Het gevechtsvliegtuig is 'door medeplichtigen van de terroristen' neergehaald, zegt Poetin.

Het is de eerste keer dat de strijdkrachten van een NAVO-lid een Russisch militair vliegtuig neerhalen sinds de oprichting van het bondgenootschap in 1949. De lidstaten waren dinsdagavond vanaf half zes (Nederlandse tijd) bijeen voor crisisberaad in Brussel. Volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg is er geen direct contact geweest tussen de NAVO en de Russen. De bondgenoten van Turkije zijn solidair met de Turken, zei Stoltenberg. Toch maken enkele lidstaten zich wel zorgen over de reactie van Ankara. 'Er zijn meer manieren om met dit soort incidenten om te gaan', aldus een anonieme diplomaat tegen persbureau Reuters.

Het Turkse leger laat weten dat het toestel 'tien keer in vijf minuten' is gewaarschuwd voordat het naar beneden werd gehaald. Dit wordt bevestigd door woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad Steve Warren tegenover persbureau AP. Volgens hem hebben de Amerikanen 'alles kunnen horen'.

Het vliegtuig heeft volgens Turkije het luchtruim 'meerdere keren' geschonden. Volgens Turkse presidentiële bronnen zou het gaan om een Su-24 gevechtsvliegtuig. Het toestel stortte uiteindelijk neer aan de Syrische kant van de grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.