Turkije trekt troepen terug uit Noord-Irak

Turkije heeft zijn grondoffensief tegen Turks-Koerdische opstandelingen in het noorden van het buurland Irak beëindigd. Het doel van de operatie is bereikt, meldde de legerleiding vrijdagavond.

ANP/AFP/EFE

De Turken wilden met de invasie alle bases van de rebellen vernietigen en een einde maken aan de aanvallen op Turkije. De Turkse legerchef bevestigde dat de troepen die tegen de Koerdische verzetsbeweging PKK vochten, zijn teruggekeerd naar hun kazernes.

De Turkse strijdkrachten hebben de rebellen laten zien ‘dat Noord-Irak geen veilig gebied voor hen is’, aldus de verklaring. De legerleiding maakte duidelijk dat in de strijd tegen terrorisme de PKK nauwlettend in de gaten zal worden gehouden.

Volgens Turkse media bestookten Turkse gevechtsvliegtuigen in de nacht van donderdag op vrijdag nog PKK-stellingen in het noorden van Irak. Vrijdagochtend was het op de grond al rustig.

Buitenlandse druk
De legertop benadrukte dat de terugtrekking niet het gevolg was van enige binnen- of buitenlandse druk. De Amerikaanse president George Bush had er donderdag op aangedrongen de actie spoedig te beëindigen. Hij stelde dat de Turkse campagne beperkt en tijdelijk moest zijn. Hij riep de Turken op de operatie ‘zo snel mogelijk’ af te ronden. De Verenigde Staten vreesden een escalatie van geweld in het toch al onrustige Irak.

Kort daarvoor liet de Turkse minister van Defensie, Vecdi Gonul, zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates nog weten dat de regering in Ankara geen tijdschema had voor terugtrekking. Het offensief tegen de PKK zal voortduren ‘zo lang als nodig is’, benadrukte hij.

Turkse militairen waren ruim een week geleden Noord-Irak binnengevallen om de PKK uit te schakelen. De opstandelingen strijden voor een eigen Koerdisch gebied. Vanuit het noorden van Irak voeren ze geregeld aanvallen uit in Turkije.

PKK spreekt van zege
De PKK bestempelde de terugtrekking van de Turkse militairen als een zege. ‘Als ze helemaal terugtrekken, zou dat een overwinning zijn voor Koerdistan en de PKK’, aldus een PKK-woordvoerder.

Volgens het Turkse leger zijn bij het offensief ongeveer 250 opstandelingen gedood. Aan Turkse kant zouden enkele tientallen soldaten zijn gesneuveld. De PKK ontkent zware verliezen te hebben geleden. Volgens de organisatie zijn er ongeveer honderd Turkse militairen om het leven gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden