Turkije stuurt meer dan twintig tanks naar Syrië

Na zijn grootste inval in Syrië sinds het begin van de Syrische burgeroorlog heeft Turkije donderdag meer tanks en ander materieel naar het buurland gestuurd. Met de verovering van de Syrische grensstad Jarablus hebben Turkse strijdkrachten samen met Syrische rebellen de Islamitische Staat (IS) verdreven uit een van zijn laatste bolwerken langs de grens met Turkije.

Redactie
Turkse tanks maken zich op om de Syrische grens over te steken Beeld epa
Turkse tanks maken zich op om de Syrische grens over te stekenBeeld epa

Strijders van IS trokken zich zonder veel verzet terug uit Jarablus. Toch werden in de omgeving van de stad gisteren nog schoten en explosies gehoord. Volgens de burgemeester van het nabijgelegen Karkamis waren Turkse manschappen bezig met het opruimen van mijnen die door IS waren achtergelaten.

Een Turkse functionaris zei dat er nu twintig Turkse tanks op Syrisch grondgebied zijn en dat er desgewenst meer zullen volgen. Een getuige zag gisteren zeker negen tanks de grens oversteken. Er zullen ook pantservoertuigen worden gestuurd, evenals machines om wegen vrij te maken. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden, op bezoek in Ankara, zei dat Turkije bereid is in Syrië te blijven tot de Islamitische Staat is verslagen.

De Turkse president Erdogan onderstreepte nog eens dat het doel van de operatie Eufraat Schild tweeledig is: het verdrijven van IS uit het grensgebied tussen Turkije en Syrië en het voorkomen dat Koerdische rebellen het gat opvullen dat IS achterlaat.

Erdogan eist dat de Koerdische milities zich terugtrekken tot op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat. Dat is pikant omdat de Verenigde Staten de Syrische Koerden als een betrouwbare bondgenoot beschouwen in de strijd tegen IS. Met steun van de Amerikanen trok de Koerdische militie YPG eerder deze maand de Eufraat over om de stad Manbij te veroveren op IS.

Volgens een Turkse zegsman zat de inval al twee jaar in de planning. Bezwaren van de Amerikanen en van enkele Turkse commandanten, alsmede verzet van Rusland zorgden telkens voor uitstel.

Interview

Rebellencommandant Mousa was woensdag bij herovering van de Syrische stad Jarablus op IS. Drie jaar geleden moest hij nog vluchten. Hoe ging het?

Koerdische bruiloft

Maar na de bloedige aanslag op een Koerdische bruiloft in de Turkse stad Gaziantep, die de Turkse regering toeschreef aan IS, bezwoer Ankara het grensgebied te zuiveren van IS-strijders.

De Islamitische Staat verliest niet alleen terrein in Syrië, ook in Irak staat de radicale beweging onder toenemende druk. In Irak heeft IS dit jaar de helft verloren van het gebied dat de terreurgroep in 2014 en 2015 veroverde op het Iraakse leger en Koerdische milities.

De Iraakse premier Haider al-Abadi meldde gisteren de verovering van de olieprovincie Qayyara, ten zuiden van Mosul. Dat beschouwt hij als een belangrijke stap op weg naar het heroveren van Mosul. Inname van deze 'hoofdstad' van IS zou neerkomen op het verslaan van de Islamitische Staat in Irak.

null Beeld afp
Beeld afp
Turkse tanks vlakbij de stad Karkamis Beeld afp
Turkse tanks vlakbij de stad KarkamisBeeld afp
Bombardementen bij Jarablus Beeld afp
Bombardementen bij JarablusBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden